Domov » Četrti dan božične osemdnevnice

Četrti dan božične osemdnevnice

namen: molimo za mir v svetu

današnje geslo: Od kod meni to?

uvodna misel:

Danes je nedelja. V Evangeliju bomo srečali dve velike žene: Marijo in Elizabeto. Vedno znova se ob tem Evangeliju sprašujem, od kod  Elizabeti to prerokovanje, ki ga izpove nečakinji Mariji:«Od kod meni to, da pride k meni mati mojega Gospoda? Kako je mogoče, da ji pove, ko pa ni bila z njo ob angelovem oznanjenju. Elizabeta v teh besedah izpove kar je Izrael pričakoval in z njim številna judovska dekleta, katera bo postala mati Odrešenika sveta. Elizabeta s tem potrdi Mariji angelove besede ob oznanjenju:«Ta bo velik in se bo imenoval sin Najvišjega … in njegovemu kraljestvu ne bo konca. (Lk 1, 31.33c) Res, čudovito srečanje Elizabete in Marije, njune besede dnevno uporabljamo v naši osebni pobožnosti, v molitvi Zdrav Marija in Moja duša. Prvo berilo pa nam prinaša tisto znano besedo o majhnosti Betlehema, a iz njega bo izšel tisti, ki bo vladal Izraelu. Pred leti so pričeli v eni od najmanjših in izpraznjenih  župnij, na jugu Italije veliko molili za nove duhovne poklice. Bog jih je hitro uslišal, saj je bilo hkrati več novih maš, prav iz te župnije. Kaj bi bilo, če bi v SLO, v sosledju vsako leto ena od škofij opravila pet prvih sobot na fatimski način za nove duhovne poklice v SLO. Bog bi nas po Marijinem Brezmadežnem Srcu obilno blagoslovil! Bog se želi proslaviti tudi na tem področju, prav po Marijinem Brezmadežnem Srcu. Kaj bi bilo, če bi vse evropske krajevne Cerkve – vse škofije po EU državah – skupaj v povezanosti s svetim očetom opravile pet prvih sobot na fatimski način, s posvetitvijo Evrope Marijinemu Brezmadežnemu Srcu!  V preteklosti je stara celina prav na takšen način, s skupno molitveno akcijo dosegala velike zmage, ki so danes liturgično obhajane. Kaj bi bilo, če bi vsaka naša župnija enkrat na pet let obhajala pet prvih sobot na fatimski način in 9 prvih petkov,  s posvetitvijo oz. obnovo izročitve župnije Marijinemu Brezmadežnemu in presvetemu Srcu Jezusovemu! Planet in naš svet ima veliko težavo z onesnaženostjo, tako prihaja do podnebnih sprememb in pridelki ne uspevajo tako kot bi morali, in vedno je več je naravnih nesreč. Prav tako pa ima Cerkev velike težave z duhovno onesnaženostjo sveta. Tako tudi kar se seje ali sadi na tem duhovnem področju ne uspeva tako kot bi moralo. Sveta Trojica nam prihaja naproti tako za podnebne spremembe kot za duhovno onesnaženostjo sveta, z Marijinim Brezmadežnim Srcem in njeno posvetitvijo. Če bo več Marije med nami, če bo med nami več njene duhovnosti in pobožnosti bo tudi več Vstalega in njegovih sadov med nami. Tako Jezus pod Marijinim Srcem kot tudi Vstali potrebujeta naše sodelovanje. Jezus prihaja, da bi nas odrešil, da bi nas rešil, to je njegovo poslanstvo. A pri tem, kot je potreboval Jožefa in Marijo potrebuje tudi vsakega izmed nas.   Jezus pod Marijinim Srcem usmili se nas!

uvodna molitev:

Marija, ki nosiš na poti v Betlehem Odrešenika, Jezusa Kristusa pod svojim Srcem! Tvojemu Brezmadežnemu Srcu izročamo mir v Ukrajini, mir v baltskih država in mir na Z Balkanu. Sveti Jožef ti si bil prvi in najbolj odgovoren skrbnik prvega adventa in Božiča, prvega prihoda Jezusa med nas, naj bo tako tudi danes. Razširi svoj plašč in nas zaščiti in reši kot si poskrbel za sv. družino! Amen.

vzkliki k sv. Marij, sv. Jožefu in imenu Jezusovem pod Marijinim Srcem: 

Jezus, Sonce pravice … usmili se nas!

Mati dobrega sveta … prosi za nas!

Ogledalo potrpežljivosti … prosi za nas!

Jezus, Sin Marije Device … usmili se nas!

Mati Stvarnikova … prosi za nas!

Ljubitelj uboštva … prosi za nas!

Jezus, ljubeznivi … usmili se nas!

Mati Odrešenikova  … prosi za nas!

Zgled delavcev … prosi za nas!

Jezus, čudoviti … usmili se nas!

Devica najmodrejša … prosi za nas!

Kras domačega življenjai … prosi za nas!

Iz dnevne božje besede:

Iz berila:

To govorí Gospod: »Ti, Bětlehem Efráta, majhen si, da bi te šteli med tisoč Judovih krajev: a iz tebe mi pride tisti, ki bo vladal v Izraelu, njegovi izviri so od nekdaj, iz davnih dni.« … .

Evangelij:

Elizabeta je polna Svetega Duha na ves glas vzkliknila in rekla: »Blagoslovljena ti med ženami, in blagoslovljen sad tvojega telesa! Od kod meni to, da pride k meni mati mojega Gospoda? Glej, ko je prišel glas tvojega pozdrava do mojih ušes, se je dete v mojem telesu od veselja zganílo. Blagor ji, ki je verovala, da se bo izpolnilo, kar ji je povedal Gospod!«

Osrednja molitev:

Mati Marija, sv. Jožef in dete Jezus pod Marijinim Srcem! Čeprav ste bili sveta družina ste bili begunci. Prosimo vas, pomagajte nam razumeti in sprejeti današnji čas, ko na vrata Evrope trkajo številni begunci. Pomagajte nam živeti in zastopati Jezusa Kristus med nami, tudi v teh težkih časih, ko morja, reke, gozdovi in ceste postajajo brezštevilni grobovi beguncev med nami!

Marija, tvojemu Brezmadežnemu Srcu izročamo begunsko vprašanje! Sveti Jožef sprejmi pod svoje varstvo, vsako begunsko družino in vsakega begunca! Jezus pod Marijinim Srcem, čuvaj vsakega otroka na nevarni begunski poti!

Pričevanje:

Z razpad Sovjetske zveze  – Brezmadežna 1991 –  ko je bila v Kremlju sneta rdeča zastava – Božič 1991 –  se je zgodil največji čudež v po-apostolski zgodovini Cerkve – letos 30 let -. Tudi Slovenija je zaživela iz te posvetitve na trgu sv. Petra, z vsemi škofi sveta, v povezanosti s svetim očetom. Zato lahko mirno rečemo, da je Slovenija – njena samostojnost in neodvisnost –  rojena iz izročitve in posvetitve Rusije Marijinemu brezmadežnemu Srcu. Takrat pade tudi berlinski zid in Evropa zadiha z obema pljučnima kriloma: z vzhodnim in zahodnim. Marija je jasno povedala sestri Luciji, če sveti oče ne bo posvetil Rusije Marijinemu Brezmadežnemu Srcu bo Rusija širila svoje zmote, Bog bo dopustil še hujšo vojno in Cerkev in papež bosta preganjana. Spominjam se, ko sem poslušal radio o razpadu Sovjetske zveze, zdelo se mi je tako čudno, da lahko ’takšno kraljestvo’ tako hitro in brez vojne razpade. Da dopusti, da tako hitro in brez vojne razpade! Res, pravo čudo Božje! Hitra, strašanska in neverjetna je moč Marijinega Brezmadežnega Srca.

Molimo:

«Mati Marija, v povezanosti s svetim očetom, z vsemi škofi in verniki sveta, posebno ruskimi škofi, patriarhi in verniki, Tvojemu Brezmadežnemu Srcu, ponovno izročamo in posvetimo Rusijo! Marija, Mati ruskega naroda, izroči Rusijo Jezuščku pod tvojim Brezmadežnim Srcem! Amen!

Duhovna spodbuda:

Z družino se bomo udeleževali župnijske božične 8 dnevnice, doma pa se bomo zbirali in povezovali ob adventnem venčku, v molitev rožnega venca, za mir na svetu in za vse begunce, ki so na poti.

Zaključna molitev:

Sveta Marija in sv. Jožef! Jezus pod Marijinim srcem! Naj v tej božični 8 dnevnici resnično doumemo in zaživimo, kaj pomeni, da Bog Odrešenik prihaja med nas! Sv. Družina, prosite za nas in uslišite nas glede …. (povem svojo prošnjo). Amen.

T. S. 

Oznake: