Domov » Četrti dan devetdnevnice pred praznikom Brezmadežne

Četrti dan devetdnevnice pred praznikom Brezmadežne

geslo 9 dnevnice: Bogu in Mariji čast in zahvala!

današnje geslo: klic Boga

uvodna beseda:

Na prvi četrtek doživimo v veliki polnosti Srce Jezusovo, ki posveti prve mašnike, postavi zakrament evharistije ter zapoved ljubezni. V umivanju nog učencem gre Jezus z mesta Gospoda in  učitelja v službo prvega služabnika. Na veliki četrtek nam Jezus, da resnično novo zapoved ljubezni, darovanja, žrtve in daritve. Že na veliki četrtek je Jezus obenem jagnje, oltar in veliki duhovnik. Jezus na veliki četrtek predhodno obhaja veliko skrivnost velikega petka, v darovanju samega sebe kot zgled, ki naj bi ga živeli tudi učenci. Velika skrivnost velikega četrtka je tudi, da ga Jezus obhajal zadnjih hip predno so ga prijeli. Ne moremo si predstavljati, da bi Jezus in učenci malce zakasnili ter da bi ga  prijeli pred  obhajanjem zadnje večerje. Ne moremo si predstavljati Cerkve brez svete maše, duhovnikov in zapovedi ljubezni. A božji časi so skrbno in točno odmerjeni, ne zamudijo in ne prehitijo ničesar. Pri zadnji večerji opazimo tudi veliko Jezusovo neposrednost, za ’njegov okus’, ne zmoti velikonočnega slavja z napovedjo izdajstva. Čeprav pri zadnji večerji Jezus kot veliki duhovnik, oltar in žrtev deli tudi Marijino telo in kri – Jezus ima v sebi tudi Marijin DNK – pa Brezmadežne ni navzoče v dvorani zadnje večerje.  O, Marija, brez madeža, izvirnega greha  spočeta, prosi za nas, ki se k tebi zatekamo.

Uvodna molitev:

Angel Gospod je oznanil Mariji … Zdrava Marija milosti polna …

O, Marija, brez madeža, izvirnega greha spočeta, prosi za nas, ki se k tebi zatekamo.

Iz dnevne Božje besede:

» … Vsak, kdor posluša te moje besede in jih spolnjuje, bo torej podoben pametnemu človeku, kateri si je postavil hišo na skalo. … .«  (Mt 7,21.24-27)

iz litanij Marijinega Brezmadežnega Srca:

Srce Marijino, brezno ponižnosti … prosi za nas!

Srce Marijino, s Kristusom križano …

Srce Marijino, tolažba žalostnih …

Srce Marijino, pribežališče grešnikov …

Srce Marijino, upanje umirajočih… prosi za nas!

Osrednja molitev:

Marija je rekla  … Zdrava Marija …

O, Marija, brez madeža izvirnega greha spočeta, prosi za nas, ki se k tebi zatekamo.

Pričevanje iz življenja vernikov:

Na prvi dan 9 dnevnice pred Brezmadežno me je vleko v župnijo, kjer 9 dnevnico vsako leto tudi liturgično obhajajo – bilo je tudi po zaključku moje 10 dnevne izolacije – . Res, sem se udeležil sv. maše in 9 dnevnice in po maši je duhovnik povabil, da bi Devica Marija rada pri kakšni hiši prenočila. A čeprav je bil list rezervacije Marijinega kipa že dodobra popisan se za tisti, prvi večer nihče ni javil. Prav vesel in ponosen sem stopil do duhovnika in povedal, da jo bom vzel k sebi. Župnik je izmolil predvidene molitve in mi izročil kip. Z veseljem sem ga odnesel, najprej na grob najbližjega sorodnika, nato pa k sorodniku, ki jo je z veseljem sprejel z besedami:«Že zjutraj, po maši smo se spraševali, le kdo jo bo vzel, ker se do takrat še nihče ni javil«. Jaz pa sem se vrnil na moj dom, ki je preveč oddaljen dan bi se vozil gor in dol. Slava in čast, neizmerno in nedoumljivemu usmiljenju, Marijinemu Sinu!

Duhovna spodbuda:

V času 9 dnevnice in v adventnem času se bomo v družini  zbirali k molitvi rožnega venca ter se večkrat udeležili, tudi med tednom sv. maše.

Zaključna molitev:

In Beseda je meso postala … Zdrava Marija …

O, Marija, brez madeža, izvirnega greha spočeta, prosi za nas, ki se k tebi zatekamo.

T. S.