Domov » Danes je praznik Brezmadežne

Danes je praznik Brezmadežne

Kaj praznujemo danes?

Danes praznujemo slovesni praznik Brezmadežne Marije.

Katero je glavno sporočilo praznika?

Brezmadežna je bila obvarovana izvirnega greha, da bi postala Mati Boga.

Kdaj je Bog prvikrat razodel Brezmadežno Srce Marije?

V Lurdu in v Fatimi.

Zakaj je Sveta Trojica pred II. svetovno vojno posebno razodela Brezmadežno Srce Marije?

Sveta Trojica nas je želela rešiti II. sv. vojne in komunizma, po Marijinem Brezmadežnem Srcu.

Kaj se je dogodilo s posvetitvijo Rusije Marijinemu Brezmadežnemu Srcu – 25. marca 1984 – ?

 

  1. na praznik Brezmadežne 8. decembra 1987 je predsednik Gorbačov podpisal prvi temeljni sporazum med SZ in ZDA za omejitev oboroževanja.

 

  1. padec berlinskega zidu 9. november 1989.

 

  1. razpad sovjetskega imperija: na Brezmadežno 8. decembra 1991.

 

  1. v Kremlju so odstranili rdečo zastavo – na Božič 25. decembra 1991.

 

Zakaj je Sveta Trojica želela in čakala na posvetitev Rusije Marijinemu Brezmadežnemu Srcu?

Jezus je dejal sestri Luciji, da se Bog želi proslaviti in poveličati po Marijinem Brezmadežnem Srcu.

Kje še posebno odmeva Marijino Brezmadežno Srce?

Marija nas v sporočilih na Kureščku vabi, da bi slavili, častili in se zatekali v Marijino Brezmadežno Srce.

Kateri je poseben dar, ki ga je prejela Slovenija po Marijinem Brezmadežnem Srcu?

Slovenija – samostojna in neodvisna država- je rojena iz posvetitve Marinemu Brezmadežnemu Srcu. Pri tem so sodelovali tudi slovenski škofje v Mariboru, Ljubljani in Kopru; v povezanosti s svetim očetom na trgu sv. Petra in vsemi škofi sveta po svetu, 25. 3. 1984; kjer je sveti oče izpolnil Marijino naročilo po posvetitvi.

Kateri je poseben poudarek Brezmadežne, ki nas posebno nagovarja?

Izpolnjujmo spodbude – na osebni in občestveni ravni – glede posvetitve in češčenja Marijinega Brezmadežnega Srca.

Katero je posebno Marijino sporočilo dan danes tako nemirnemu svetu?

Sestra Lucija: »Od opravljanja te pobožnosti – 5. prvih sobot in zadostilno sv. obhajilo na prve sobote –  in z njo povezane posvetitve Marijinemu Brezmadežnemu Srcu sta odvisna  vojna in mir na svetu. Zato sem tako želela, da bi se širila, in še bolj zato, ker je to volja našega dobrega Boga in naše ljube nebeške Matere.«

Ali se je kasneje Marijino Brezmadežno Srce še posebej očitno izkazalo tudi med nami?

Leta 2012 smo imeli e-poletno molitveno akcijo za nove duhovne poklice in sočasno v ljubljanski stolnici 5. prvih sobot na fatimski način za nove duhovne poklice, na priprošnjo božjega služabnika škofa Vovka. Predvsem smo sledili Marijinim spodbudam v Fatimi in na Kureščku, po češčenju in posvetitvi Marijinemu Brezmadežnemu Srcu. Tisto leto se je v ljubljansko bogoslovje vpisalo 17 novih bogoslovcev in čez šest let je bilo rekordno število novomašnikov.

Lahko zapišemo še kakšen drug poseben namig Marijinega Brezmadežnega Srca Sloveniji?

Ob 100 letnici Marijinih prikazovanj v Fatimi – 2017 –  Slovenija ni ne naročila ne pričakovala Marijinega kipa iz Fatime. A je nepričakovano prišel, na poti po Evropi tudi k nam, na soboto, ko je bilo v Stični srečanje Slovencev in Hrvatov. Tisto jutro ni bilo jasnega in lepega vremena, a ko so fatimski kip Marije romarice prinesli na prosto ga je nenadoma in nepričakovano obsijalo sonce.

Kaj želimo storiti letos ob prazniku Brezmadežne?

Na današnji dan želimo posebno obnoviti izročitev in posvetitev Marijinemu Brezmadežnemu Srcu informativni program RTVSLO; prav tako želimo Marijinemu Brezmadežnemu Srcu izročiti in posvetiti razmere na poljsko-beloruski meji.

Kako bomo to naredili?

Z zelo kratko in jedrnato, a srčno molitvijo:

Marija, Naša Mati, tvojemu Brezmadežnemu Srcu obnavljamo, v duhovni povezanosti s svetim očetom, papežem Frančiškom, vsemi slovenskimi škofi in duhovniki ter verniki izročitev in posvetitev informativnega programa RTVSLO. Brezmadežna, varuj nas, vodi nas, blagoslavljaj nas, da bomo delali v blagor miru in pravičnosti, da bi med nami rasla sprava, edinost in povezanost. Amen.

Dobri Bog, po Marijinem Brezmadežnem Srcu, v duhovni povezanosti s svetim očetom, z vsemi SLO, evropskimi in posebno poljskimi in beloruskimi škofi in verniki izročamo mir na poljsko beloruski meji. Mati Marija, naj tvoje Brezmadežno Srce prinese na tvoj praznik Brezmadežne obilo miru in razumnosti, da se umirijo napetosti ter se begunci in vojaki, v pričakovanju praznika rojstva tvojega Sina umaknejo na varno. Amen.

Danes pa je tudi zadnji dan leta sv. Jožefa zato mu tudi na poseben način izročamo SLO in našo krajevno Cerkev in vsakega izmed nas in vse naše:

K tebi, o sveti Jožef, pribežimo v svojih stiskah, in ko smo na pomoč poklicali tvojo presveto nevesto, prosimo zaupljivo tudi tvojega varstva.
Pri ljubezni, ki te je vezala z brezmadežno Devico, Božjo Materjo, in pri očetovski ljubezni, s katero si objemal Dete Jezusa, te ponižno prosimo, ozri se milostno na delež, ki ga je pridobil Jezus s Svojo krvjo in pomagaj nam v naših potrebah s svojo močjo in priprošnjo. 

O preskrbni varuh svete Družine, varuj izvoljeno ljudstvo Jezusa Kristusa; odvrni od nas, ljubezni polni oče, vsako kugo zmot in greha. Podpiraj nas milostno iz nebes, o mogočni naš varuh, v tem boju zoper moči teme, in kakor si nekdaj otel Dete Jezusa iz smrtne nevarnosti, tako brani zdaj sveto Cerkev Božjo sovražnega zalezovanja in vsakega nasprotovanja. Varuj nas vsekdar, da bomo po tvojem zgledu in s tvojo pomočjo mogli sveto živeti, srečno umreti in doseči večno zveličanje v nebesih. Amen.

O, Marija, brez madeža, izvirnega greha spočeta, prosi za nas, ki se k tebi zatekamo.

T. S.

Oznake: