Domov » Devet prvih četrtkov v čast Božjemu služabniku Antonu Vovku za nove duhovne poklice

Devet prvih četrtkov v čast Božjemu služabniku Antonu Vovku za nove duhovne poklice

Uvodna misel:

Pred 70. leti je bil napaden in zažgan škof Vovk. Marija nam ga v prikazovanjih na Kureščku predstavi kot velikega priprošnjika za nove duhovne poklice. Vsej Cerkvi  je znana njegova svetost. Ob obisku papeža, na II. Vatikanskem koncilu mu je božji služabnik škof Vovk dejal, da ne more poklekniti pred njim; papež pa mu je odvrnil: «Jaz bi moral poklekniti pred vami!« Soudeleženci na II. vatikanskem koncilu so ga zaznali kot živega svetnika, kot mučenca kot angela med njimi. Prestal je brezštevilna, nočna in mučna zaslišanja, najpogosteje vse do jutranjih urah. Služba državne varnosti so njegovo služenje in zvestobo Cerkve  kaznovale tako, da so zapirale druge duhovnike – da se ne bi izdali pred tujino – . Za njegovo posvečenje so vrgli v stolnico solzivec, da so vsi jokali. Marija ga na Kureščku predstavi kot tistega, ki je bil zelo v skrbeh in je veliko molil in se žrtvoval za svoje duhovnike. Marija pravi, da njegovo svetost ni težko izkazati. Ob 70. obletnici njegovega zažiga, posebno prosimo usmiljenega Boga, po njegovi priprošnji za nove duhovne poklice; na 9. prvih četrtkov, najbolje na njegovem grobu, in najmočneje ob 15.00 uri, v uri  božjega usmiljenja. Cerkev, ne le v SLO, kot tudi po celotnem zahodnem svetu močno potrebuje nove duhovnike. … božji služabnik škof Vovk usmili se nas in prosi za nas!

Uvodna molitev:

Dobri in usmiljeni pastir, ni črede brez pastirja! Prosimo Te, obdari nas ob 70. letnici zažiga tvojega služabnika škofa Vovka, s številnimi novimi duhovnimi poklici. To te prosimo na njegovo sveto priprošnjo, po Marijinem Brezmadežnem Srcu. Amen.

Vzkliki k božjemu služabniku škofu Vovku:

Božji služabnik škof Vovk, veliki častilec Marije pomagaj na Brezjah … prosi za nas!

Božji služabnik škof Vovk, velik in zvesti pastir svoje črede … pros za nas!

Božji služabnik škof Vovk, ki so te mučno ponoči zasliševali … prosi za nas!

Božji služabnik škof Vovk, ki si bil toliko v skrbeh za svoje duhovnike … prosi za nas!

Božji služabnik škof Vovk, ki so te napadli in zažgali … prosi za nas!

Iz današnje Božje besede:

Odpev: »Gospod, poslušaj in usliši me.« (Ps 86)

Osrednja molitev:

Marija  Brezmadežna, leta in leta je bil božjemu služabniku škofu Vovku, ob trdem delu skozi teden, na Gospodov dan edini izlet, bos in peš k tebi na Brezje. Po tvojem Brezmadežnem Srcu darujemo Sveti Trojici, za nove duhovne poklice,  vse trpljenje, ki ga je prestal kot naš zvesti in dobri pastir. Amen.

Duhovna spodbuda:

Na 9. prvih četrtkov se bom udeležil, ob osebni molitvi k škofu Vovku  za nove duhovne poklice tudi sv. maše, po istem namenu.

Pričevanje:

Leta 2013 smo imeli e-poletno molitveno akcijo za nove duhovne poklice in  v ljubljanski stolnici smo obhajali 5. prvih sobot na fatimski način za nove duhovne poklice na priprošnjo božjega služabnika škofa Vovka, ki ga Marija v sporočilih na Kureščku posebno priporoča kot priprošnjika za nove duhovne poklice. Po vsakem srečanju smo tudi peš poromali na grob božjega služabnika Vovka in tam molili po naših namenih. Pred in med tem smo opravili in spodbujali vse kar naroča Marija v Fatimi za pet prvih sobot. Tisto leto se je samo v ljubljansko bogoslovje prijavilo 17 novih bogoslovcev, to pa je bila skoraj polovica takrat navzočih. Letos so bili ti bogoslovci posvečeni v mašnike, in bilo je rekordno število in eden je pričeval: imel sem izbrano že drugo geslo, a odločil sem se za geslo božjega služabnika škofa Vovka.

Zaključna molitev:

Presveta Trojica, kot ti je božji služabnik škof Vovk pred 70. leti daroval, trpljenje in vse posledice zažiga, ti tudi mi danes to darujemo, po Marijinem Brezmadežnem Srcu za nove duhovne poklice in njihovo svetost. Prosimo Te, usliši nas! Amen.

Slava Očetu in Sinu in Svetemu Duhu … . Amen.

Oznake: