Domov » Devet prvih petkov ob slovenskem predsedovanju Svetu EU – osmi prvi petek in hkrati prvi v letu 2022

Devet prvih petkov ob slovenskem predsedovanju Svetu EU – osmi prvi petek in hkrati prvi v letu 2022

uvodna beseda:

Oče nam daruje Sina; že v jasli nam je položeno jagnje Božje, da bi se nam dalo v hrano pijačo, kot evharistični Kruh in Vino. Oče je dobro vedel, kako se mu bo godilo, vedel je, da bo umrl za naše grehe, da bi nas rešil, odrešil večne kazni in večne smrti. Jezus ima že v jaslih poslanstvo, Srce darovanja, za odrešenje vsega sveta. Jezus postane plačilo za naše grehe in vsega sveta. V Betlehem ga pastirji pridejo pogled, z natančnimi napotki angelov: «Pojdite v Betlehem, tam boste našli Dete povito v plenice in položeno v jasli«. A sveti Trije kralji nadejo Jezusa v hiši, točno tja jih pripelje zvezda. Razlagalci božične skrivnosti pravijo, da sta Jožef in Marija ostala v Betlehemu vsaj dve leti, toliko je bil star Jezus ob obisku Treh svetih kraljev. Prav gotovo niso bili ves čas v štalci, na pašniku, temveč so se med tem že nastanili v hiši. Božična skrivnost se nam razkriva v novi skrivnosti, kako to da je sveta Družina ostala v Betlehemu dve leti, kako to da se ni vrnila, po porodu v domači kraj kjer so jih pričakovali domači, sorodniki in znanci. Prav gotovo bi bila pot, takoj po porodu za Marijo in Jezusa prenaporna, a ostali so v Betlehemu, vsaj dve leti. Herod ukaže pobiti, v Betlehemu in vsej njegovi  okolici, vse otroke do dveh let. Betlehemski otroci storijo to kar bo čez 33 let storil Jezus za nas: trpel in umrl bo za nas, pa čeprav bi lahko poklical legije angelov, ki bi ga branile.  Človeštvo naredi iz božične skrivnosti, zaradi Kristusovega rojstva čudovito in sladko opojno praznovanje; a koliko znoja, napora, odrekanj svetih staršev je spremljala božična zgodba – npr.120 km dolga pot v Betlehem; koliko krvi nedolžnih otrok in koliko bolečin in solz njihovih staršev; kako veliko in strašno grozo brez ljubosumnim Herodom, ki nažene sveto Družino v Egipt. Jezus se je že od malega privajal, da ga bodo farizeji in veliki duhovniki spletkarili, privajal se je še ko je bil otrok pod Marijinim Srcem – lahko bi bil kamenjan –  da bo nekega dne daroval svoje življenje za vse nas in vse človeštvo.  … usmili se nas o Dete Božje!

Uvodna molitev:

Duša Kristusova, posveti me. Telo Kristusovo, zveličaj me. Kri Kristusova, napoji me. Voda strani Kristusove, operi me. …

Iz dnevne Božje besede:

Preljubi, kar koli prosimo, prejmemo od Boga, ker spolnjujemo njegove zapovedi ter delamo, kar mu je všeč. To je njegova zapoved, da verujemo v ime njegovega Sina Jezusa Kristusa in da se med seboj ljubimo, kakor nam je zapovedal. Kdor spolnjuje njegove zapovedi, ostane v njem. In po tem spoznamo, da je v nas po Duhu, ki nam ga je dal.

Preljubi, ne verjemite vsakemu duhu, temveč duhove preskušajte, ali so od Boga; kajti veliko krivih prerokov je šlo v svet. Po tem spoznate Božjega duha: sleherni duh, ki priznava, da je Jezus Kristus prišel v telesu, je od Boga, in noben duh, ki Jezusa ne priznava, ni od Boga. To je duh antikrista, o katerem ste slišali, da pride in je že zdaj na svetu. … . (1 Jn 3,22-24; 4,1-6)

Vzkliki k Jezusovem Srcu:

Srce Jezusovo, Sina večnega Očeta … usmili se nas!

Srce Jezusovo, globočina vseh čednosti …

Srce Jezusovo, globočina vseh čednosti …

Srce Jezusovo, vse hvale vredno …

Srce Jezusovo, v katerem so vsi zakladi in vednosti …

Srce Jezusovo, hrepenenje večnih višav …

Srce Jezusovo, vir življenja in svetosti … usmili se nas!

Osrednja molitev:

Trpljenje Kristusovo, utrdi me. O dobri Jezus, usliši me. V svoje rane sprejmi me. …

Od tebe se ločiti ne pusti me. …

Pričevanje iz življenja vernikov:

Med adventnim časom so se mladi v Ljubljani, v cerkvi Srca Jezusovega, na Taboru  vsak delovni dan zbirali k zornicami, tokrat so se odločili, da bodo obhajali 9 prvih petkov.

Duhovna spodbuda:

V času, ki je pred nami bom(o) daroval(i) Sveti Trojici 9. prvih petkov za Slovenijo pred štirikratnim praznikom demokracije.

Zaključna molitev:

Pred hudim sovražnikom brani me. Ob uri moje smrti pokliči me. In k tebi priti pusti me, da bom s tvojimi svetniki hvalil te na veke vekov. Amen.

Jezus, verujem v Te, Jezus upam v Te, Jezus, ljubim Te, nad vse.

Jezus, tebi živim, Jezus Tebi umrjem, Jezus, Tvoj sem živ in mrtev. Amen!

T. S.