Domov » Devetdnevnica pred praznikom bl. Antona Martina Slomška

Devetdnevnica pred praznikom bl. Antona Martina Slomška

Sreda, 15. september 2021, žalostna Mati božja

Geslo: Hiša dobrega očeta sv. Jožefa (vseslovensko geslo Slomškove nedelje 2021)

uvodna beseda:

Pred nami je Slomškova nedelja kot tudi njegov praznik. Prav je, da se po širni Sloveniji, po naših domovih in cerkvah, v duhu zberemo okoli njegovega groba, s priprošnjo za vso Slovenijo in krajevno Cerkev. Danes je posijalo sonce upanja nad vso Slovenijo, ker so se ljudje v veliki množici, po vsej Sloveniji zgrnili na cepilna središča. Tudi Slomšek se je dal cepiti! Slomšek pa ni bil le sodobnik Franceta Prešerna, temveč tudi arškega župnika,  tako po srcu kot tudi po sluhu svetosti. Slomšek je živel v burnih časih Napoleona,  revolucije v Parizu, Berlinu in na Dunaju, Marxovega in Engelsovega Manifesta komunistične partije, Darwinove iznajdbe nastanka vrst, ruske turške vojne kot tudi  Marijinih prikazovanj v La Salettu in Lurdu. Praznujemo tudi 30 obletnico slovensko osamosvojitve. Slomšek je ogromno, ob svojem času storil za našo samostojno in neodvisno Slovenijo. Sveti sedež je po Janezu Pavlu II. potrdil njegovo svetost kot tudi slovensko samostojnost. Slovenija je na blejskem strateškem forumu izkazala Svetemu sedežu, s povabilom visokega predstavnika, priznanje in hvaležnost.

uvodna molitev: (iz Slomškovih drobtinic 1846)

Od kod sovražni veter, ki gasi luč vere? Iz zapeljivih knjig in posvetnih časnikov, v katerih črnijo vero in bogoslužje in pravijo, da dušnim pastirjem ni treba verjeti, kar učijo, ne poslušati, zlasti če zadeva častne pravice in pozemljske reči.

Vzkliki iz litanij bl. Antona Martina Slomška:

Blaženi Anton Martin Slomšek – prosi za nas!

Neutrudni iskalec Božjega obličja   –

Pričevalec živega Boga  –

Pokoren navdihom Svetega Duha  –

Ves predan Božjemu načrtu  –

Neutrudni delilec Božjih skrivnosti  –

Glasnik Božjega kraljestva  – prosi za nas!

iz pridige bl. Antona Martina Slomška na praznik sv. Jožefa:

Veliko na tém svéti imenitno!! stanu, žlahtnost rodu, bogastvo in premoženje per ljudeh veljajo; alj per Bogu vse to lamo na sebi nima nobene vrednosti. Le svete čednosti ino pa dobre déla per Bogu pravo ženo imajo, ki ne gleda na stan, ne porajta bogastva, ampak na žlahtnost našiga serca. Le tisti je per Bogu imeniten, kteri je pošten ino pravičen, kakor preljubi sv. Jožef, ženin Marije, prečiste device, izvoljen varuh ino rednik Jezusa Kristusa, kateriga lepo hvalo v’ današnim sv. evangélji béremo.  (se nadaljuje)

iz dnevne Božje besede:

Preljubi, to ti pišem v upanju, da skoraj pridem k tebi; če bi se pa zamudil, da veš, kako se je treba vesti v Božji hiši, ki je Cerkev živega Boga, steber in temelj resnice. (1 Tim 3,14-16)

pričevanje na priprošnjo blaženega Antona Martina Slomška:

Na začetku novembra 2018 … je bil gospod župnik (Franc Dermol) vidno opešan. To njegovo stanje se je nadaljevalo do začetka meseca februarja, ko je popolnoma opešal in sem ga zaradi zmedenosti, vročine, prehlada, … odpeljal na urgenco, kjer se mu je stanje kronično poslabšalo. Po informacijah, ki smo jih dobivali iz bolnišnice, smo pričakovali, da gospod župnik ne bo preživel. Drugi dan hospitalizacije, ko je bil že v umetni komi, sem pozval farane k vsakodnevnim molitvam za gospoda župnika. Pričeli smo se zbirati vsak večer ob 19. uri v župnijski kapeli, kjer smo za ozdravitev in vrnitev gospoda župnika izmenično molili vse dele rožnega venca, razne litanije, vsak dan pa priporočilno molitev, da naj dobri Bog po priprošnji blaženega Antona Martina Slomška ozdravi župnika, da bo lahko ponovno prišel med nas na župnijo. Vsak večer se nas je zbiralo od 10 do 15 vernikov, občasno tudi precej več. Družine so s seboj pripeljale svoje otroke, ki smo jih vključevali v molitev. V molitvi smo vztrajali dva meseca. V zahvalo za ozdravitev smo v mesecu maju organizirali peš romanje na Ptujsko goro. Odkar se nam je župnik vrnil nazaj na župnijo, je v primerjavi s časom pred hospitalizacijo vidno boljši, bolj čil in vesel, manj utrujen.

osrednja molitev: (molitev za kanonizacijo bl. A. M. Slomška)

Nebeški oče!
Blaženi škof Anton Martin Slomšek
je luč na poti našega krščanskega življenja.
Naj nas spremlja njegov zgled
in podpira njegova priprošnja,
da bomo v edinosti s teboj
in med seboj napredovali v veri,
upanju in ljubezni in bodo uslišane
naše prošnje …. (povem/o prošnje)  za njegovo kanonizacijo.
To prosimo, po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

Iz prvega Slomškovega življenjepisa –  F. Kozar – :

» … Velika ponkovska fara takrat svoje šole še ni imela. Ali previdnost božja, ki za vsakega človeka posebej očetovsko skrbi, je pripeljala ravno takrat, ko so Anton Martin Slomšek za šolo dorasli, tjakaj pobožnega  in za podučenje mladine silno vnetega kaplana, z imenom Prašnikar, s Kranjskega doma, ki so najpoprej petnajst  otrok  v svoji mali kaplaniji podučevati začeli, med katerimi so bili tudi A. M. Slomšek.  (str. 8)

duhovna spodbuda:

v družini, župniji in po gibanjih ter molitvenih skupinah bomo skupaj, v času 9 dnevnice pred sliko blaženega A. M. Slomška molili sv. rožni venec, po namenih prenehanja pandemije in prenovljene Evrope.

zaključna molitev: (iz Slomškovih drobtinic 1846)

Tri reči imej vedno pred očmi: božje oko, ki vse vidi, božje uho, ki vse sliši, in pa tisto knjigo, v katero zapiše Bog vsako tvoje dejanje. Samo enkrat na dan premisli te tri reči in ne boš grešil.

Slava Očetu in Sinu in Svetemu Duhu, kakor je bilo na začetku, tako zdaj in vselej in vekomaj. Amen.

T. S.