Domov » Devetdnevnica pred praznikom sv. Jožefa delavca – tretji dan

Devetdnevnica pred praznikom sv. Jožefa delavca – tretji dan

geslo: »Pojdite k Jožefu; kar vam poreče, to storite« (1 Mz 41, 55)

namen: hvaležnost in zahvala sv. Jožefu delavcu

V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen.

Uvodna misel:

Druga stična točka med obema Jožefoma, da sta delala za ves svet in vse človeštvo. Egiptovski Jožef je postal prvi ‘faraonov vikar’ za žitnico sveta, ki je bil Egipt, v času hude svetovne krize. Mož Device Marije pa je s strdim delom poskrbel, da je Jezus  izpolnil in postal živi Kruh za vse človeštvo. Tako verni kot neverni vede ali nevede, v neki meri živimo iz Njega. Kot vsak zemeljski oče je tudi mož Device Marije, še kako vplival na Jezusovo vzgojo in rast. Lahko smo prepričani, da se je, z leti Jezus priučil Jožefovih besed, gest, mimike kot tudi ročne in delovne spretnosti kot tudi odnosa in pogovora z Bogom. V neki meri je Evangelij to kar sta Jožef in Marija že živela.  Naj nam ta njuna vrlina – egiptovskega in Jožefa delavca –  prebudi to neizmerno vrednost in razsežnost dela, tako fizičnega kot tudi duhovnega, intelektualnega in kakršnegakoli, ki je od Boga dano, da sooblikujemo in nadaljujemo njegovo stvarjenje v 8. dnevu, ki je dan Nove zaveze, torej dan Kristusovega vstajenja.  Sedaj živimo v tej osmini po Veliki noči. Tudi ko je ne bo več, ne pozabimo, da ostajamo vedno v velikonočni osmini, v tem 8. dnevu stvarjenja, ki je dan vstajenja, ki se nedoločno širi, do Njegovega drugega prihoda. Kajti Jezus nam je obljubil, da bo z nami vse dni, do konca sveta, kot Poveličani, kot Vstali!  … sv. Jožef delavec prosimo te  za živo velikonočno  in dejavno vero!

Uvodna molitev:

K tebi o sveti Jožef, pribežimo v svojih stiskah, in ko smo na pomoč poklicali tvojo presveto nevesto, prosimo zaupljivo tudi tvojega varstva. Pri ljubezni, ki te je vezala z brezmadežno Devico, Božjo Materjo, in pri očetovski ljubezni, s katero si objemal Dete Jezusa, te ponižno prosimo …

Vzkliki iz litanij sv. Jožefa:

Jožef, najpravičnejši  … hvalimo Te, slavimo Te, častimo Te!

Jožef, najčistejši … hvalimo, Te, slavimo Te, častimo Te!

Jožef, najmodrejši … hvalimo, Te, slavimo Te, častimo Te!

Jožef, najsrčnejši … hvalimo, Te, slavimo Te, častimo Te!

Jožef, najpokornejši … hvalimo, Te, slavimo Te, častimo Te!

Jožef, najzvestejši … hvalimo, Te, slavimo Te, častimo Te!

Sv. Jožef posebno s ti zahvalimo za današnji praznik demokracije!

Nebeški Oče, po rokah rednika Tvojega sina, sv. Jožefa delavca, Ti darujemo trpljenje in kri SLO mučencev in mučenk, v hvaležnosti za današnji praznik demokracije! Prosimo Te, blagoslovi SLO!

Iz dnevne Božje besede:

» … Pod noč tistega dne, prvega v tednu, ko so bila vrata tam, kjer so se učenci zadrževali, iz strahu pred Judi zaklenjena, je prišel Jezus, stopil mednje in jim rekel: »Mir vam bodi!« In ko je to rekel, jim je pokazal roke in stran. Učenci so se razveselili, ko so videli Gospoda. Tedaj jim je Jezus spet rekel: »Mir vam bodi! Kakor je Oče mene poslal, tudi jaz vas pošiljam.« In ko je to izrekel, je dihnil vanje in jim dejal: »Prejmite Svetega Duha! Katerim grehe odpustite, so jim odpuščeni; katerim jih zadržite, so jim zadržani.« … . (Jn 20,19-31)

Osrednja molitev:

… sv. Jožef, ozri se milostno na delež, ki ga je pridobil Jezus s svojo krvjo, in pomagaj nam v naših potrebah s svojo močjo in priprošnjo. O, preskrbni varuh Svete družine, varuj izvoljeno ljudstvo Jezusa Kristusa; odvrni od nas, ljubezni polni oče, vsako kugo zmot in greha. Podpiraj nas milostno iz nebes, o mogočni naš varuh, v tem boju zoper moči teme …

Pričevanje o sv. Jožefu:

Leta 1660 je bilo v francoski provansi – kraj Cotignac – edino do sedaj priznano prikazovanje sv. Jožefa v zg. Cerkve. Bil je vroč opoldan, ko je bilo 22 letnemu pastirju zelo vroče. Sedel  je na travo in se razprostrl, takrat pa se je ob njem prikazal mogočen mož, ki mu je dejal: »Dvigi skalo in pij!«  Vendar je bila skala tako velika, da o tem ni mogel niti razmišljati. Vseeno je poizkusil in jo premaknil z neverjetno lahkoto ter odkril nov izvir vode. Tekel je v vas in povedal, kaj se mu je godilo. To neverjetno oznanilo je privabilo na ta kraj veliko ljudi, ki se ni prekinilo vse do dan danes. Mož, ki se je prikazal ni bil nihče drug kot sv. Jožef. … sv. Jožef,  ki premikaš za nas pretežke in nepremagljive skale, slavimo, častimo  in hvalimo te za SLO!

 

Spodbuda:

V teh dneh, ko bo volilni molk kot tudi volitve vabimo, da se odpravimo, v zahvalo za SLO na kakšno družinsko romanje –  nekaj urno – peš – s kolesi – avtomobilom -.

Zaključna molitev:

… in kakor si nekdaj otel Dete Jezusa iz smrtne nevarnosti tako brani zdaj sveto Cerkev Božjo, kot tudi SLO … (povem svoje prošnje) sovražnega zalezovanja in vsakega nasprotovanja. Varuj nas vsekdar, da bomo po tvojem zgledu in s tvojo pomočjo mogli sveto živeti, srečno umreti in doseči večno zveličanje v nebesih.

Slava Očetu in Sinu in Svetemu Duhu … . Amen.

Oznake: