Domov » Drugi dan božične osemdnevnice

Drugi dan božične osemdnevnice

namen: molimo za mir v svetu

današnje geslo: nevarna pot sv. Družine

uvodna misel:

Po naših cerkvah je zadonel božična 8 dnevnica. Ko bi mogel ta čas počasneje teči, ko bi si mogel za kakšen dan ustaviti. Sveti adventni čas je čas velikega pričakovanja vsega sveta, vsega človeštva. Verni in neverni čutimo kako smo obdarjeni od Boga, ko nam je dan Odrešenik sveta, če se tega zavedamo ali ne. Le v tem lahko vidimo razlog velikega nakupovanja in obdarovanja,  kajti silno smo bili po Njem obdarovani! Zato je še kako prav, da posvetimo ta čas tudi za tiste, ki so sedaj v veliki stiski, v velikih preizkušnjah, morda celo pred vojno ali na nevarni poti ’v obljubljeno deželo’. Tudi sv. Jožef, Marija in Jezus pod Marijinim srcem so bili prav v tem času v velikih preizkušnjah. Marija in Jezus bi bila lahko celo, malo pred tem  kamenjana. Jožef bi jo lahko izročil judovski postavi. Prav tako sta bila sveta zakonca na nevarni in dolgi poti v Betlehem. Koliko nevarnost je skrivala ta pot! Lahko pomislimo, da sta morala sveta zakonca potovati ločeno od sovaščanov, ki so še sedaj sumili Marijo prešuštva. Ponavadi so ob takih priložnostih ljudje potovali v večjih skupinah, da so bili varni pred nepridipravi na poti. Sedaj pa sovaščani niso želeli njune družbe. Marija pa v težkih zunanjih in notranjih pogojih tik pred porodom. Če nista dobila prenočišča v Betlehemu kako lahko upamo, da sta ga drugje na poti. Po neki verjetnosti sta morala zaradi Marijine nosečnosti in prikritih očitkov prenočevati, tudi do Betlehema na prostem.  Jezus pod Marijinim Srcem usmili se nas!

uvodna molitev:

Marija, ki nosiš na poti v Betlehem Odrešenika, Jezusa Kristusa pod svojim Srcem! Tvojemu Brezmadežnemu Srcu izročamo mir v Ukrajini, mir v baltskih država in mir na Z Balkanu. Sveti Jožef ti si bil prvi in najbolj odgovoren skrbnik prvega adventa in Božiča, prvega prihoda Jezusa med nas, naj bo tako tudi danes. Razširi svoj plašč in nas zaščiti in reši kot si reševal sv. družino! Amen.

vzkliki k sv. Marij in sv. Jožefu: 

Mati Cerkve … prosi za nas!

Skrbni branitelj Kristusov …

Mati milosti božje …

Glavar svete Družine …

Mati prečista …

Jožef najpravičnejši …

Mati brezmadežna …

Jožef najčistejši … prosi za nas!

Iz dnevne božje besede:

Tiste dni je poklical Jakob svoje sinove in jim rekel: Zberite se in poslušajte, Jakobovi sinovi, poslušajte Izraela, svojega očeta! … Ne bo vzeto žezlo od Juda, ne vladarska palica od njegovih nog, dokler ne pride tisti, ki mu to gre, in njemu bodo narodi pokorni. (1 Mz 49,2.8-10)

Osrednja molitev:

Mati Marija, sv. Jožef in dete Jezus pod Marijinim Srcem! Čeprav ste bili sveta družina ste bili begunci. Prosimo vas, pomagajte nam razumeti in sprejeti današnji čas, ko na vrata Evrope trkajo številni begunci. Pomagajte nam živeti in zastopati Jezusa Kristus med nami, tudi v teh težkih časih, ko morja, reke, gozdovi in ceste postajajo brezštevilni grobovi beguncev med nami!

Marija, tvojemu Brezmadežnemu Srcu izročamo begunsko vprašanje! Sveti Jožef sprejmi pod svoje varstvo, vsako begunsko družino in vsakega begunca! Jezus pod Marijinim Srcem, čuvaj vsakega otroka na nevarni begunski poti!

Pričevanje:

Razpada Sovjetske zveze  – Brezmadežna 1991 – , ko je bila v Kremlju sneta rdeča zastava – Božič 1991 –  se je zgodil brez enega samega poka katerega koli strelnega orožja, brez ene same žrtve in brez ene same kaplje prelite krvi. Zgodil se je kot je obljubil Jezus sestri Luciji iz Fatime, po posvetitvi Rusije Marijinemu Brezmadežnemu Srcu.

Molimo:

«Mati Marija, v povezanosti s svetim očetom, z vsemi škofi in verniki sveta, posebno ruskimi škofi, patriarhi in verniki, Tvojemu Brezmadežnemu Srcu, ponovno izročamo Rusijo! Marija, Mati ruskega naroda, izroči Rusijo Jezuščku pod tvojim Brezmadežnim Srcem! Amen!

Duhovna spodbuda:

Z družino se bomo udeleževali župnijske božične 8 dnevnice, doma pa se bomo zbirali in povezovali ob adventnem venčku, v molitev rožnega venca, za mir na svetu in za vse begunce, ki so na poti.

Zaključna molitev:

Sveta Marija in sv. Jožef! Jezus pod Marijinim srcem! Naj v tej božični 8 dnevnici resnično doumemo in zaživimo, kaj pomeni, da Bog Odrešenik prihaja med nas! Sv. Družina, prosite za nas in uslišite nas glede …. (povem svojo prošnjo)

T. S.