Domov » Drugi dan devetdnevnice pred Marijinim rojstvom – sreda, 1. september 2021

Drugi dan devetdnevnice pred Marijinim rojstvom – sreda, 1. september 2021

Namen: da bi bili odprti Mariji Jezusovi Materi

Geslo: »zakaj vi ste otroci luči … ; nismo otroci noči in ne teme« (1 Tes 5, 5)

Uvodna beseda:

Če pogledamo Marijo in njeno življenje, je imela veliko junaških kreposti. Gledamo jo, kako gre po angelovem oznanjenju k teti Elizabeti, brez spremstva, v mesto na Judovem, ki se danes imenuje Ain Karim, sedem km jugovzhodno od Jeruzalema. Odšla je brez Jožefa, v karavani, saj z njim še nista živela skupaj. Prav tako lahko pogledamo tudi Marijine junake, ki so jo spremljali skozi svoje življenje od blizu, med njimi je prav gotovo p. Maksimilijan Kolbe. Pri njegovem zgledu opazimo junaštvo, ko daje življenje za družinskega očeta kot tudi za vse sojetnike, katere vse pospremi s pesmijo, besedo, zakramenti in blagoslovom v večnost. Ob koncu njegovega življenja je tudi pomenljiva situacija, ko do njega pristopi stražar in p. Maksimiljan mu brez sile ponudi roko, v katero je bil vbrizgan strup. Morda je kdo pričakoval, da se bo upiral, da ne bo ponudil sam od sebe roke za injekcijo, a p. Maksimiljan to stori svobodno in neprisiljeno. Vedel je, da temu ne more ubežati, vedel je, da je preveč nemočen, da bi se boril proti zadnjemu nasilju. Naj nam p. Maksimiljan izprosi milost, da bomo razumeli in se nič več borili proti življenju in rešitvi, ko nas stroka kot tudi Cerkev vabita, da bi si pomagali drug drugemu in celotni skupnosti. Prav blizu pa je bil Mariji na poseben način sv. Jožef – danes prva sreda v  mesecu – tudi on je izkazal ogromno mero poguma, ko je bežal v Egipt. Zdelo se je kot, da beži iz  dežja pod kap, če ne bi bilo za tem povabilom Svetega Duha, ki ga je nagovoril po angelu.  … Marija mati dobrega sveta … prosi za nas, ki se k tebi zatekamo!

Uvodna molitev:

Angel Gospodov je oznanil Mariji … Zdrava Marija … .

vzkliki k Devici Mariji:

Mati milosti božje … prosi za nas!

Mati prečista …

Mati brezmadežna …

Mati nedolžna …

Mati deviška … prosi za nas!

Iz dnevne Božje besede:

» … Ko se je zdanilo, je odšel in se napotil na samoten kraj. Množice so ga iskale in prišle do njega. Pridrževale so ga, da bi ne šel od njih, on jim je pa rekel: »Tudi drugim mestom moram oznaniti Božje kraljestvo, ker sem za to poslan.« In učil je v shodnicah po Judeji. (Lk 4,38-44)

Osrednja molitev:

Marija je rekla: “Glej dekla sem Gospodova, zgodi se mi po tvoji besedi. Zdrava Marija … .

In beseda je meso postala in med nami prebivala. Zdrava Marija … . Amen.

Kateheza o dogajanju v času COVID-19 in cepljenja:

Kako razumeti in sprejeti, da nam cepljenje sedaj daje upanje, da bo rešilo mnoga življenja in huda obolenja ter naredilo konec novih mutacij in epidemije?

Ko sem se cepil, sem ob tem pomislil, da ta splavljeni otrok, ki daje minimalen delček svojega organa, kot tudi mnogi umrli bolniki in žrtve prometnih nesreč s transplantacijo organov ponudijo posameznikom in človeštvu novo upanje in novo življenje, kot nam ga Kristus daje, dan za dnem, ko pristopamo k svetemu obhajilu. Tudi Kristusa nam daje ob polnosti časov, po svojem velikonočnem tridnevju jesti in piti od svojega Telesa in Krvi. Prav tako so tudi prvi mučenci to storili za Kristusa, dali so zanj življenje, in na prvem mestu so bili to betlehemski otroci. Če teh otrok ne bi bilo, bi bil Jezus veliko bolj izsledljiv. Prav tako je tudi v tem izrednem času – epidemije – vsak izmed nas kot tudi celotno človeštvo bi bilo veliko bolj izsledljivo virusu – nevarnost  pred smrtjo in težkimi obolenji bi bila veliko večja – če ne bi bilo cepiva. A Cerkev poziva k proizvodnji popolnoma etično nespornih cepiv. A sedaj, ko je prišel nenadoma virus COVID-19, znanstveniki in proizvajalci niso imeli druge možnosti in so nadaljevali tam, kjer je bil proces raziskovanj najbolj razvit. A redovna sestra in farmacevtka upa, da se bo kmalu začel razvoj etično nespornih cepiv, in morda prav po uporabi popkovine, ki se jo pri porodu odreže in zavrže. Prav tako lahko zavrnemo nekatere teorije zarote, kajti virus iz kitajske je tokrat prišel po svetu že  tretjič, prvič v antiki, drugič v srednjem veku. Tudi če bi prišel namenoma to ničesar ne spremeni. Prav tako pa se vedno najdejo določene skupine, ki to nesrečo želijo zlorabiti, v prid svojih interesov in ideologij. Ne smemo se pustiti zavesti. Več kot 70% Evropejcev je že cepljenih. Danska je povsem normalizirala življenje, ker je precepljenih 70% ljudi in virus ne predstavlja več grožnje.

Kako to da nam uradna stroka kot tudi Cerkev priporoča cepljenje kot nekaj dobrega, a zanj se odloči le vsak drugi državljan Slovenije?

Uradna stroka in tudi Cerkev vabita k varovanju zdravja z razpoložljivim cepivom in drugimi ukrepi. A vse to je bombardirano od proticepilnega gibanja z razlogi, ki so res kruti in težki, vsaj tako človeku padejo na dušo – (cepivo naj bi bilo po njihovem mnenju genski preparat, zvarek, koktejl strupov, žig, v njem pa čip) – . Mnogi med nami zaradi tega ostajajo predvsem blokirani v odločitvi, ker si preprosto ne znajo in ne zmorejo odgovoriti ali pa celo verjamejo gornjim razlogom. In ker živimo v času nezaupanja do uradnega in splošno priznanega to na nas deluje kot: “Ne zaupam«, »ne upam«, »negotov sem«, »bomo videli«. Razlogi proti cepilnega gibanja pa so takšni, da po eni strani ni vredno izgubljati časa, po drugi pa se človek zamisli: “Pa je to sploh mogoče, da kdo tako razmišlja!« Bistveno je, da odgovorimo na te izzive pa čeprav se nam zdijo res neverjetni. A ko jih pogledamo, bolj podrobno vidimo, da to širijo nestrokovni in nekompetentni ljudje. (npr. odvetnik, upokojeni psihoterapevt, laični aktivist; z vsem spoštovanjem do njihove stroke, stanu in poklica) In čeprav nas razlogi proti cepilnega gibanja ’zadenejo’ in blokirajo tudi vidimo, da so po vsebini plehki in prazni. Ne spustite se se zavesti nekemu novemu nauku, tako po verski kot tudi po strokovni plati ne; nam kliče Marija na Kureščku!

Pričevanje:

Cerkev na Madžarskem se z velikim upanjem pripravlja na letošnji Mednarodni evharistični kongres. V središču bo vsekakor navzočnost papeža Frančiška, ki bo v Budimpešti daroval sklepno sveto mašo. 52. mednarodni evharistični kongres v Budimpešti se bo začel 5. septembra s slovesno sveto mašo na Trgu herojev. Od 6. do 10. septembra bo osrednji kraj dogajanja Hungexpo v Pešti, kjer bodo poleg evharističnega obhajanja potekala različna pričevanja in predavanja. Program kongresa vključuje tudi številne kateheze, razne razstave in druge kulturne dogodke ter srečanje za mlade. Kardinal Péter Erdő, nadškof v Budimpešti, bo 11. septembra na Trgu Kossuth obhajal sveto mašo, ki ji bo sledila procesija s plamenicami do Trga herojev. Tu bo naslednji dan papež Frančišek daroval sklepno sveto mašo. Sodeloval bo 120-članski orkester Madžarske narodne opere z zborom ter pevci, ki bodo prišli s celotne Madžarske – vsega skupaj 2080 oseb.

Zaključna molitev:

Gospod Sveti Duh, po Marijinem Brezmadežnem in deviškem Srcu Ti izročimo in posvetimo novo šolsko, pastoralno in akademsko leto! Marija nevesta Svetega Duha, vodi nas po svojem Brezmadežnem Srcu, po Svetem Duhu v zavetje Tvojega Sina Jezusa Kristusa, ki živi in kraljuje zdaj in vekomaj. Amen.

T. S. 

Oznake: