Domov » Drugi dan novoletne tridnevnice

Drugi dan novoletne tridnevnice

namen: izročitev in posvetitev Jezusu, Mariji in sv. Jožefu

uvodna misel:

Papež Frančišek je tekom svojih katehez primerjal sedanji čas z Noetovim. Tudi Marija v Međuorju pove, da je dan danes v nevarnosti tudi planet na katerem živimo. Bogu hvala za Marijino razodevanje – potrjena in preverjena –  v katerem nam, tekom svojih prikazovanj in nagovorov prikaže svoje Brezmadežno Srce kot Noetovo barko današnjega časa. To pa se nanaša tako na podnebne spremembe kot tudi »da se poskušajo majati temelje zemlje« skupnosti in vsega človeštva, kar stoji na znanosti, stroki, zakonitosti, legitimnosti in zdravi religioznosti. V življenju lahko veliko prejemamo, a če se ne izročimo in ne posvetimo Bogu lahko neka polnost postane velika praznina – ne moremo služiti Bogu in mamonu npr. političnim ali  privatnim trendom ter npr. »google strokovnjakom« – . Vsi zakramenti in zakramentali kot tudi osebna molitev, katerakoli, naj nam pomaga, predvsem pri popolnejši izročitvi in posvetitvi Bogu. Kaj pa to pomeni? Potrebno se je tudi znotraj posvetitve in izročitve prepustiti Svetemu Duhu, ki veje koder in kakor hoče, in ne veš od kod prihaja in kam gre. (Jezus Nikodemu) Že sledenje nauku papeža Frančiška, nam lahko prinaša prava neurja, tudi znotraj vernega občestva, in ne samo glede korone, temveč so tudi druge vsebine, kjer težje najdemo edinost. Največja nevarnost, za osrednji pastoralni dokument Cerkve na SLO  – Pridi in poglej (PIP) – ki vidi, eno veliko zanko hudiča prav v nevednosti in nepoučenosti. Tudi za življenje iz posvetitve je potrebno imeti neko teoretično podlago, saj se ne prepuščamo, niti ne izročamo, niti ne sledimo, v posvetitvi in izročitvi neko nedefinirano praznino, kot tudi ne neko neprehojeno pot, temveč je potrebno, tudi na tej poti slediti nauk Cerkve, kot tudi civilne zakone in uzance predvsem pa vrhovne pastirje, kot so papež in škofje, ki svoj nauk utemeljujejo in razlagajo na nauku Cerkve in Izročilu – tudi oni so mu popolnima podrejeni, čeprav ga lahko tudi soustvarjajo, a le na izviru nauka Cerkve –   kot tudi stroki ter državnim zakonom. Pristna posvetitev in izročitev Bogu, kot tudi življenje iz nje lahko gledamo kot najviše duhovno religiozno dejanje človeka. Morda se nam to sliši, v neki navajenosti, na zunanje izpolnjevanje verskih dolžnosti pretirano, a Jezus nam jasno pove:«Ne kdor mi pravi Gospod, Gospod … «. To potrdi tudi Stara zaveza na številnih odlomkih kot tudi osebnih zgledih očkov in prerokov in drugih svetopisemskih junakih. Stara kot tudi Nova zaveza, v veliki edinosti ter jasnosti potrjujeta, da je dejanje izročitve in posvetitve Bogu najvišje, najbolj zaslužno in najbolj rodovitno dejanje vernika. Naj  zaključimo: vse zakramentalno in bogoslužno življenje, osebno in občestveno, je posebno v službi življenja za izročitve in posvetitve Bogu.  Sveta Družina … prosi za nas! Sveta Družina … usmili se nas!

uvodna molitev:

Dobri Bog, Tvojemu presvetemu Srcu se zahvaljujemo za prejete darove stekajočega leta.

Odpri nam srce, da jih še bolj spoznamo in se ti iz srca zahvalimo, počastimo in Te slavimo; Tebe, Dete Božje, ki si se rodilo za nas v Betlehemu, na pašniku, v štalci, pod milim nebom. Amen.

Vzkliki iz litanij v čast in zahvalo sv. Družini:

Srce Jezusovo, posoda ljubezni in pravice … usmili se nas!

Srce Marijino, prestol slave … prosi za nas!

Sveti Jožef, glavar svete Družine … prosi za nas!

Srce Jezusovo, dobrote in ljubezni polno … usmili se nas!

Srce Marijino, brezno ponižnosti … prosi za nas!

Sveti Jožef, luč očakov … prosi za nas!

Srce Jezusovo, vse hvale vredno … usmili se nas!

Srce Marijino, žrtev božje ljubezni  … prosi za nas!

Sveti Jožef, čisti varuh Device … prosi za nas!

Srce Jezusovo, kralj in središče vseh src … usmili se nas!

Srce Marijino, s Kristusom križano … prosi za nas!

Sveti Jožef, najzvestejši … prosi za nas!

Iz dnevne Božje besede:

»Otročiči, poslednja ura je in, kakor ste slišali, da pride antikrist, je tudi zdaj vstalo mnogo antikristov; iz tega spoznavamo, da je poslednja ura. Izmed nas so izšli, toda niso bili od nas. Kajti ko bi bili od nas, bi bili ostali z nami; pa niso, da se na njih razodene, da niso vsi od nas. … .«(1 Jn 2,18-21)

Osrednja molitev:

Marija in sv. Jožef! Uspelo vama je priti na kraj popisovanja, kjer se je rodil Odrešenik sveta! O, Marijino Brezmadežno Srce in prečisti ženin sv. Jožef! Izteka se leto in vstopili bomo v novo leto. Želimo se posvetiti in izročiti, Marija, Tvojemu brezmadežnemu Srcu in Tebi, prečisti ženin sv. Jožef! Varujta in vodita nas, v Duhu in po poteh novorojenega deteta Jezusa. Izprosita nam pri Njem vse potreben darove in milosti predvsem pa hvaležnost za leto, ki se izteka.

Kateheza/pričevanje o posvetitvi in izročitvi:

Med prazniki sem z zanimanjem pričakoval in sledil dokumentarno oddajo na RTVSLO o razpadu Sovjetske zveze. Ker je bila to neverska oddaja sem prisluhnil predvsem razlagi ali bo neodvisna francoska oddaja, prikazala razpad Sovjetske zveze tudi brez enega samega poka katerega koli orožja, brez ene same kaplje krvi kot tudi brez ene same smrtne žrtve. In res tudi ta oddaja je potrdila, da je strašen in na zunaj tako nepremagljiv imperij razpadel na številne svobodne in neodvisne države, brez enega samega poka orožja in brez ene same kaplje prelite krvi. A zgodilo se je, da so po padcu komunizma, na mafijski način prevzele red in ulico tolpe, približno 6000 ljudi, ki so bile izredno krvoločne. A ta skupina ljudi, ki je zlorabila Marijino osvoboditev Rusije izpod tiranije komunizma, se je tekom časa, v več kot 90% pobila med seboj.

Novorojeno Dete Božje, prosimo Te, naj čas, ki je pred nami prinese Rusiji tudi nadaljnjo mirno ter popolno osvoboditev, brez ogrožanj in prilaščanj, geostrateških ozemelj, zunaj njenih teritorialnih meja. Marijino Brezmadežno Srce, dopolni svojo zmago v Rusiji!

Duhovna spodbuda:

V dneh, ko se izteka staro leto se bom zahvaljeval za številne prejete darove in milosti.  V krogu družine se bomo na dan novega leta in na slovesni praznik Marija, Sveta Božja Mati izročili in posvetili presvetemu Srcu Jezusovemu, Marijinemu Brezmadežnemu Srcu in prečistemu ženinu sv. Jožefu.

Zaključna molitev:

Presveto Srce Jezusovo, Brezmadežno Srce Marijino in prečisti ženin sv. Jožef! V hvaležnosti za leto 2021  se Vam v novem letu in na slovesni prazni Marija, Sveta  Božja Mati izročimo in posvetimo! Z vsem srcem, z vso dušo in vsem mišljenjem. Amen.

T. S.