Domov » Evropski škofje pozivajo k miru

Evropski škofje pozivajo k miru

Uvodna misel:

Čeprav smo v trenutkih vojnega ultimata, ki vsekakor ne velja le za Ukrajino, je predsedujoči Svetu UE – FR predsednik Macron –  v nagovoru članom Evropskega parlamenta v Strasbourgu dejal, da je potrebno, v Listino EU iz leta 2000, o temeljnih pravicah, dodati tudi pravico do splava. S tem so bili povsem preslišane besede iz Blejskega foruma 2021, na katerem je bilo omenjeno, da je potrebno uskladiti vrednote med vzhodnimi in zahodnimi članic EU, tudi glede nerojenega otroka. Medtem, ko v ZDA zelo napreduje pravica nerojenega do življenja, EU oz. njeno trenutno predsedstvo Sveta EU želi utrditi splav kot temeljno pravico v EU. V teh trenutkih – poziv CCEE: Poziv Evropi glede stanja v Ukrajini | Katoliška Cerkev (katoliska-cerkev.si)  – ko Evropi  grozi vojna je to predvsem veliko izzivanje Boga ter velika in neprimerna, in celo nesramna neobzirnost do številnih vernikov, ne le krščanskih Cerkva, širom po starem kontinentu. Kar kliče kazen, potrese, naravne nesreče, vojno in božje maščevanje, na ta širni svet je predvsem umor nerojenega in nedolžnega otroka, ki ne ogroža in ne želi in ne more škodovati nikomur. … Usmili se nas o Gospod!

Uvodna molitev: – molitev v spravo za bogokletje –

Bog bodi hvaljen. Hvaljeno bodi njegovo sveto ime. Hvaljen bodi Jezus Kristus, pravi Bog in pravi človek. Hvaljeno bodi ime Jezusovo. Hvaljeno bodi njegovo presveto Srce. …

Vzkliki:

Kristusova kri, edinega Sina večnega Očeta … usmili se nas!

Kristusova kri, na križu prelita … usmili se nas!

Kristusova kri, pri bičanju razlita … usmili se nas!

Iz dnevne Božje besede:

Ti, Gospod, si dober in milosrčen,

poln usmiljenja do vseh, kateri te kličejo.

Čuj, Gospod, mojo molitev,

poslušaj glas moje prošnje! (Ps 86)

Osrednja molitev:

… Hvaljena bodi njegova predragocena Kri.  Hvaljen bodi Jezus v najsvetejšem oltarnem zakramentu. Hvaljen bodi Sveti Duh, Tolažnik. Hvaljena bodi vzvišena Mati Božja, presveta Devica Marija. Hvaljeno bodi nje sveto in brezmadežno spočetje. …

Duhovna spodbuda:

Ustanovimo skupine, ki bodo posvečene molitvi, delu, žrtvi, apostolatu in pomoči ljudem v stiski zaradi nerojenega otroka.

Pričevanje:

Neka žena pričuje takole: »Neka gospa je prišla spomladi na obisk, ker je nameravala narediti splav, ker naj bi bil otrok defekten. Prejšnji teden pa je rodila popolno zdravega otroka. Ponovno se je srečno oglasila pri meni in me prosila, če novorojenemu lahko izberem ime.

Zaključna molitev:

… Hvaljeno bodi njeno slavno vnebovzetje. Hvaljeno bodi ime Device in Matere Marije.  Hvaljen bodi njen prečisti ženin sveti Jožef. Hvaljen bodi Bog v svojih angelih in svetnikih.

Slava Očetu in Sinu in Svetemu Duhu … . Amen.