Domov » Izziv sv. Ignacija v letu milosti

Izziv sv. Ignacija v letu milosti

Praznujemo 500 letnico spreobrnjenja sv. Ignacija. Leto sv. Ignacija je tudi posebno leto milosti. Ogromno ljudi je lačnih Boga, tudi teh, ki so v Cerkvi, kot tudi tisti, ki ga še iščejo.

V tem letu nam sv. Ignacij postavlja 9 vprašanj na katere nam želi dati povabilo:

Želiš očistiti srce in se popolnoma odločiti za Boga?

Ali želiš globlje spoznati Jezusa, od jasli do groba ter od velikonočnega jutra do vnebohoda in binkošti?

Ali želiš globlje, po Jezusu spoznati sebe?

Ali želiš globlje spoznati in utrditi svoje poslanstvo? (zakon, posvečeno življenje, družina, župnija, služba, prosti čas …)

Ali želiš prebuditi stare (zaspale) in prejeti nove darove?

Ali želiš pomagati Jezusu pri izgradnji in obnovi Božje kraljestvo med nami?

Ali se želiš napolniti z novo močjo in milostjo?

Ali želiš narediti odločilen korak na poti osebnega odrešenja in ozdravljenja?

Želiš najti odgovore na zadnja vprašanja tvojega življenja?

nadaljevanje uvodne misli:

Potem te sv. Ignacij vabi, da se v letu sv. Ignacija prijaviš na duhovne vaje sv. Ignacija.

Bog nam je dal velik dar Duhovnih vajah sv. Ignacija, ki jih lahko delamo na različne načine.

Lahko se prijaviš za par dni, lahko za cel teden, lahko za mesečne ali za duhovne vaje v vsakdanjem življenju.

Kakšna je posebnost Duhovnih vaj sv. Ignacija?

Vse boš delal samostojno, v tišini, ob izbranih odlomkih iz Božje besede. Z duhovnim spremljevalcem se boš srečeval enkrat na dan, duhovne vaje pa bodo potekale v popolni tišini in molku. Po vsaki molitvi si boš napisal tudi kratko refleksijo, kaj je Gospod delal v tem času v tvojem srcu. O tem se boš na srečanju pogovoril z duhovnim spremljevalcem, in ne voditeljem, kajti duhovni voditelj duhovni vaj je Sveti Duh.

Kaj so pravzaprav Duhovne vaje sv. Ignacija?

Duhovne vaje sv. Ignacija so knjižica, ki jo je spisal sv. Ignacij, ki jo je razdelil v štiri tedne hoje za Kristusom, da bi bolj spoznali in vzljubili Boga in mu sledili.

Kje se lahko prijavim na Duhovne vaje sv. Ignacija?

Če malce pobrskaš po spletu, kjer deluje Družba Jezusa (dom duhovnosti sv. Ignacija v LJ, MB) ali sestre Uršulinke (Hiša kruha v Škofji Loki) …  boš hitro našel kontakt, ki ti lahko zelo pomaga. Tudi nekateri drugi duhovniki in laiki so vešči tega dela.

Kaj je lahko najboljša priprava za bližnje duhovne vaje sv. Ignacija?

100% , da redno molim ob Svetem pismu.

Katere od Duhovnih vaj sv. Ignacija bi najbolj priporočil?

Duhovne vaje v vsakdanjem življenju.

Komu so namenjene Duhove vaje sv. Ignacija? Le za duhovnike, redovnice, duhovnike?

Za posvečene in laike, študente, delavce, izobražence, zaposlene, starše, babice, dedke… Delo poteka samostojno, v tišini, v molki, ob duhovnem spremstvu duhovnega spremljevalca, ki ti pomaga na poti za Gospodom. Ni pomembno kako deleč sem na poti za Gospodom. Vseeno je, ali sem popoln začetnik ali že malce vajen. Vsak dela samostojno svojo pot za Gospodom, tudi na Duhovnih vajah sv. Ignacija.

Kaj je dodatna vrednost Duhovnih vaj sv. Ignacija?

Ne glede kateremu stanu ali poklicu pripadam me dokončno, preprosto in jasno popeljejo v glavne značilnost neke trdne in starodavne duhovnosti, katere značilnosti veljajo za vso RKC, kot tudi za katerokoli drugo duhovnost Cerkve, kot tudi za katerikoli drugi stan. Duhovne vaje sv. Ignacija so trdna, jasna in direktna pot do Boga.

Kakšna je posebna vrednost Duhovnih vaj sv. Ignacija?

Dokončno ’nas spravijo’ v redno molitev ob Svetem pismu. Na duhovnih vaj je vse naravnano, ob molitvi ob Svetem pismu na naša osebna premišljevanja, srečanja in pogovore z Gospodom in Marijo. Sveta Trojica želi, da vzljubimo takšnem način molitve ob razodeti Božji besedi. Pomagajo nam osvojiti to navado, da bi jo prakticirali tudi doma, ne glede na stan ali način našega življenja. Če peša naš krščanski način življenja, je glavni razlog, ker v nas premalo prebiva Njegova beseda, Njegovo mišljenje in s tem Njegova milost. Bistvo Duhovnih vaj je slediti, spoznati, vzljubiti in se okleniti Jezusa Kristusa, vsak v svojem stanu ali načinu življenja.

Kaj pa, če sem to že osvojil?

Potem me bo Gospod popeljal naprej po poti milosti in duhovnosti, na kar se bom lahko vračal – spominjal – tudi ko bom doma in bodo pretekli tedni, meseci in leta od zadnjih duhovnih vaj sv. Ignacija. Značilnosti duhovnost sv. Ignacija veljajo v celotni RKC, v vseh redovih in v vseh stanovih. Sv. Ignacij jih je strnil v svoji Avtobiografiji in sintetiziral v Duhovnih vajah sv. Ignacija.

Kakšna so še dodatna vrednost Duhovnih vaj sv. Ignacija?

Vse se dogaja v tišini, v molku in na samem. Bog govori vedno na takšen način ter ob budnem očesu duhovnega spremljevalca. Danes človek in tudi kristjan beži v hrup in stran od načina in krajev kjer Bog nedvoumno in jasno govori.

Zakaj vedno znova v duhove vaje?

Na zemlji ni popolnosti, vedno smo na poti, na romanju, do končnega cilja. Le ti onstran so že izpopolnjeni, mi pa še vedno potrebujemo srečanja in milost našega Gospoda Boga.

T. S.