Domov » Ko molitev ni in ni uslišana…

Ko molitev ni in ni uslišana…

Verjetno že dolgo časa molite za kakšno milost: spreobrnjenje svojca ali sorodnika, morda za moža/ženo (če ste sami)… Pa ni in ni uslišanja. 

Kaj se dogaja? Je Bog gluh za naše molitve? Ali pa morda molimo za nekaj, kar ni po Njegovi volji?

Poglejmo, kaj o tem pravi pater Ivo Pavić v knjigi “Moli, veruj, oznanjaj”;:

Če nismo prejeli milosti, za katero smo molili, je to znamenje, da nismo dovolj verovali. »Zato vam pravim: Za vse, kar molite in prosite, verjemite, da ste že prejeli, in se vam bo zgodilo« (Mr 11,24). Kdor moli, resnično veruje. Kdor ne moli, ne veruje. Verniki pogosto leta in leta molijo za kak namen, a se nič ne zgodi. Na primer, neka žena mi je rekla, kako moli za svojega moža že dvajset let, da bi se odpravil k sveti maši, a se nič ne zgodi. Sprašuje se: »Ali je Bog sploh slišal moje molitve?« V Svetem pismu piše, da je Bog ustvaril uho. On naj ne bi slišal? (Ps 94,9). Rekel sem ji: »Gospa, ne molite več za vašega moža, saj je dve desetletji molitve za eno stvar vendarle preveč. To je namreč lahko znamenje vaše nevere, ne pa znamenje vere. Bog je že slišal vaše molitve. Bog ni gluh. Za kar prosite, je potrebno tudi verovati. Molitev brez vere pač ne gre« (prim. Gal 5,6). Čez deset dni me je poklicala in vsa vesela izjavila, da se je njen mož odpravil k maši. Čudež se je zgodil, ko je začela verovati, da je Bog slišal njene molitve. To je bila mogočna potrditev svetopisemskih besed: »Prosite v veri, saj more Gospod po môči, katera deluje v nas, v vsem napraviti neznansko več od tega, kar prosimo ali mislimo« (prim. Ef 3,20).

Marsikdo se bo spomnil, kako dolgo je sv. Monika molila za spreobrnjenje svojega sina Avguština. Na kakšen način je molila, ne vemo natančno. Razlagalci tu postavljajo v ospredje vztrajnost, vendar pa ni ključ do rešitve samo v tem. Naša molitev mora postati res “kvalitetna”, ne zgolj prosjačenje, ampak prošnja v veri, da Bog to sliši in uslišuje. In seveda, ključ do rešitve je tudi pozorno branje Božje besede ter njeno izpolnjevanje. V Svetem pismu je namreč marsikaj zapisano o molitvi…

C. R. 

Oznake: