Domov » Kratek križev pot

Kratek križev pot

Ta križev pot se lahko uporabi tudi kot molitvena ura pred Najsvetejšim.

 

“Čujte in molite, da ne pridete v skušnjavo.” Tako si, Jezus opominjal svoje učence v vrtu Getsemani. In tudi nas vabiš, naj bo vsa naša življenjska drža ena sama molitev.

1. Postaja: PILAT OBSODI JEZUSA NA SMRT

Jezus, tudi ko bom morda uporabil ostre besede proti kom, naj mu ne odrečem Tvojega usmiljenja in nikogar ne pošiljam v peklensko dolino. Pomagaj mi, da odpustim vsem tistim, ki proti meni uporabljajo ostre besede.

2. Postaja: JEZUS VZAME KRIŽ NA SVOJE RAME

Jezus, ko bo moj vsakodnevni križ postal težak, me okrepi, tako kot te je krepčal angel v smrtnem boju na Oljski gori. Utrdi me v zvestobi, daj mi moč in pogum v preizkušnjah, da ne obupam.

3. Postaja: JEZUS PRVIČ POD KRIŽEM PADE

Jezus, moja vera je tako šibka. Vedno znova mislim, da sem prepuščen sam sebi, svojim močem, svoji omejenosti. Pomnoži mojo vero in daj mi ponižnost, ker brez tebe ne morem ničesar storiti.

4. Postaja: JEZUS SREČA SVOJO ŽALOSTNO MATER

Jezus, tako hitro ranim svoje bližnje. Tako hitro so lahko razočarani nad menoj. Pa tudi sam sem razočaran nad njimi. Ozdravi vse moje odnose. Darujem ti vse svoje pokojne prednike, zlasti tiste, ki so najbolj potrebni Tvojega usmiljenja.

5. Postaja: SIMON IZ CIRENE POMAGA JEZUSU NOSITI KRIŽ

Jezus, ne samo, da dostikrat spregledam bližnjega v stiski, pač pa tudi sam nisem pripravljen sprejeti pomoči. Daj mi ponižnosti, da bom lahko sprejel dejstvo, da ne morem vsega storiti sam.

6. Postaja: VERONIKA PODA JEZUSU POTNI PRT

Jezus, tolikokrat sem povzročil, da je Tvoja podoba v srcih mnogih ljudi popačena. Dotakni se mojega srca, ozdravi me, osvobodi me, da bom lahko postal pričevalec Tvoje navzočnosti.

7. Postaja: JEZUS PADE DRUGIČ POD KRIŽEM

Jezus, kako velikokrat mi manjka upanja in zaupanja v Tvoje načrte, v Božje kraljestvo, ki prihaja k nam. Spremeni me, Gospod, da postanem človek upanja in tudi drugim postanem znanilec upanja.

8. Postaja: JEZUS TOLAŽI JERUZALEMSKE ŽENE

Jezus, čeprav si bil v skrajni stiski, si tolažil. Spremeni me, Gospod, da bom lahko sam tolažil. Tudi takrat, ko bom sam bolj potreben tolažbe kot drugi.

9. Postaja: JEZUS PADE TRETJIČ POD KRIŽEM

Jezus, moje pomanjkanje ljubezni do tebe in do bližnjih je tako veliko. Ne zavedam sem, da sem sam potreben spreobrnjenja. Jezus, spremeni me, obnovi me, oblikuj me.

10. Postaja: JEZUSA SLEČEJO

Jezus, tako pogosto v mislih, besedah in dejanjih grešim celo proti dostojanstvu drugih in sebe. Zato ponavljam prošnjo iz psalma: Čisto srce, o Bog, mi ustvari, duha stanovitnosti v meni obnovi.

11. Postaja: JEZUSA NA KRIŽ PRIBIJEJO

Jezus, tako pogosto sem poln zamer in grenkobe, še posebej, ko me pribijajo na sramotilni steber. Pomagaj mi, da bom lahko blagoslavljal tiste, ki me preklinjajo.

12. Postaja: JEZUS UMRE NA KRIŽU

Jezus, strah me je smrti, strah me je trpljenja. Osvobodi me, Gospod, teh strahov. Ko umiramo, dosežemo prerojenje, s smrtjo se rodimo za večno življenje, je zapisal sv. Frančišek Asiški. Jezus, naj v tvoji moči najprej v nas umre to, kar nas ovira v odnosu do Tebe.

13. Postaja: JEZUSA SNAMEJO S KRIŽA

Jezus, tako pogosto se zalotim v žalosti in obupu, ko mislim, da je vsega konec in nima več smisla. Naj te sedaj povabim prav v vse svoje stiske, saj jih edino ti lahko pretvoriš v blagoslov.

14. Postaja: JEZUSA V GROB POLOŽIJO

Jezus, počutim se, kot bi bil zaprt v grobu. Kot da sem poln mrtvaških kosti in gnilobe. Naj vse tisto, kar je v meni umazanega, ostane v grobu, mene pa reši iz groba.

15. Postaja: JEZUS VSTANE OD MRTVIH

Jezus, preko križa in smrti si šel v svojo slavo. Da, to je bilo potrebno. Pomagaj mi doumeti, da tako kot ni vstajenja brez križa, tudi ni križa brez vstajenja. V vseh trenutkih, ko me križ pritiska k tlom, mi podeli svoj mir. Hvala ti!

Oznake: