Domov » Molimo za domovino, za sovražnike, za Ukrajino in tudi za – Rusijo

Molimo za domovino, za sovražnike, za Ukrajino in tudi za – Rusijo

Z vzhoda naše celine že nekaj časa prihajajo skrb vzbujajoče novice. Ruska federacija je očitno prestopila Rubikon in poslala svoje čete v dve vzhodni ukrajinski regiji, kjer oblast vzdržujejo proruski seperatisti. Gre za regiji Lugansk in Doneck, ki jima je Rusija že priznala “neodvisnost”, ruska vojska pa bo tam izvajala “mirovne operacije”. 

Nič novega, boste rekli. Nekaj podobnega se je zgodilo že s polotokom Krim, ki je pri delitvi znotraj Sovjetske zveze ostal Ukrajini, slednja pa ga je obdržala, tako kot obstoječe meje z Rusijo (in ostalimi nekdanjimi članicami SZ) v zameno za odpoved arsenalu jedrskega orožja. Zato je tudi podpisala mednarodni sporazum z Rusijo že kmalu po razpadu SZ. In vemo, kako je zadnja leta Ukrajina krvavela zaradi nastajanja novih paradržav na svojem ozemlju, ker so po tistem, ko so z oblasti sklatili prorusko usmerjenega oligarha Viktorja Janukoviča, proruski seperatisti stopili v vojno proti Kijevu.

Nam je zgodba znana? Spomnimo: leta 1990 smo imeli prve večstrankarske volitve v Sloveniji, skoraj hkrati so bile prve volitve tudi na Hrvaškem, kjer so začeli z nekoliko bolj temeljito preobrazbo, saj je takoj sledila menjava starih socialističnih simbolov z novimi. Tudi prihod nove generacije starih partizanov (predsednik Tuđman, premier Manulić, notranji minister Boljkovac, obrambni minister Špegelj…) ni bila dovolj močna garancija za Srbe na Hrvaškem, da ne bo prišlo do ponovitve genocida iz časa NDH. Seveda je bila to le govorica, ki jo je širila KOS JLA, vendar je imela dovolj efekta, da je sprožila nič manj kot oborožen boj: najprej lokalnih srbskih bojevnikov, nato pa še JLA. Rezultat je bil srhljiv, Hrvaška je okupirana (amputirana) ozemlja Kninske krajine s severno Dalmacijo, Liko, Kordunom, Banijo, Slavonijo, Baranjo in zahodnim Sremom dobila nazaj šele leta 1995 – spet z odločno vojaško akcijo, potem ko so Srbi svojo pozornost usmerili v BiH in niso več pričakovali odpora Zagreba. Vendar je bila cena vseeno visoka: beguncev je bilo več milijonov, število mrtvih je bilo strahotno visoko. In leta 1990, ko se je vse skupaj začelo z drobnim šikaniranjem “ustašev”, nihče še ni vedel, da je to oddaljeno grmenje nevihte, ki je nato za seboj pustila krvavo upostošenje in val strahotnega sovraštva.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Oznake: