Domov » Novo leto – tridnevnica priprave na praznik

Novo leto – tridnevnica priprave na praznik

namen: izročitev in posvetitev Jezusu, Mariji in sv. Jožefu

uvodna misel:

Kolikokrat je Bog klical v zgodovini svoje ljudstvo po prerokih; kot piščeta k svoji koklji. Kolikokrat v zgodovini nas je Bog klical po Božji besedi in njenih služabnikih. V teh dneh pa nam je spregovoril in poklical po Sinu, ki se nam je rodil v Betlehemu. Pred nami so zadnji dnevi leta 2021, prav je da se zahvalimo za številen prejete dobrote, darove in milosti. Prav tako želimo, ta čas izkoristiti, da se bomo na novo leto in praznik Marije Matere Božje, izročili in posvetili Sveti Družini, presvetemu Srcu Jezusovemu, Brezmadežnemu Srcu Marijinemu in prečastitemu ženinu sv. Jožefu. Praznik, ki je pred nami in bo prvi dan v novem letu bomo izkoristili, da se v povezanosti s svetim očetom papežem Frančiškom, z vsem škofi po svetu, z vsemi SLO škofi in vsem SLO in vesoljnim božjim ljudstvom, skupaj in v edinosti vere in ljubezni, posvetimo in izročimo Bogu. Kajti na ta dan, ne bo pastirja na svetu, od papeža do zadnjega škofa in duhovnika, ki svojega ljudstva, vsega sveta in človeštva in Cerkve, tako ali drugače, pri maši ali v osebnih molitvah, ne bo izročil in posvetil Bogu po Mariji. To pa je tista povezanost in način, ki je Sveti Trojici tako ljuba in je bila v zgodovini Cerkve, kot tudi med nami tako rodovitna kot tudi izpričana. … Sveta Družina … prosi za nas! Sveta Družina … usmili se nas!

uvodna molitev:

Dobri Bog, Tvojemu presvetemu Srcu se zahvaljujemo za prejete darove stekajočega leta.

Odpri nam srce, da jih še bolj spoznamo in se ti iz srca zavalimo, počastimo in Te slavimo; Tebe, Dete Božje, ki si se rodilo za nas v Betlehemu, na pašniku, v štalci, pod milim nebom. Amen.

Vzkliki iz litanij v čast in zahvalo sv. Družini:

Srce Jezusovo, Sina večnega Očeta … usmili se nas!

Sveto Srce Marijino … prosi za nas!

Sveti Jožef, ogledalo potrpežljivosti … prosi za nas!

Srce Jezusovo, neskončno veličastno … usmili se nas!

Srce Marijino, harfa Svetega Duha … prosi za nas!

Sveti Jožef, ljubitelj uboštva … prosi za nas!

Srce Jezusovo, šotor Najvišjega … usmili se nas!

Srce Marijino, svetišče presvete Trojice  … prosi za nas!

Sveti Jožef, zgled delavcev … prosi za nas!

Srce Jezusovo, žareče ognjišče ljubezni … usmili se nas!

Srce Marijino, polna milosti … prosi za nas!

Sveti Jožef, Kras domačega življenja … prosi za nas!

Iz dnevne Božje besede:

Pišem vam, otroci, ker so vam zaradi Jezusovega imena grehi odpuščeni. Pišem vam, očetje, ker ste spoznali njega, ki je od začetka. Pišem vam, mladeniči, ker ste premagali hudobo. Pisal sem vam, otroci, ker ste spoznali Očeta. Pisal sem vam, očetje, ker ste spoznali njega, ki je od začetka. Pisal sem vam, mladeniči, ker ste močni in je Božja beseda v vas in ste premagali hudobo. … .« (1 Jn 2,12-17)

Osrednja molitev:

Marija in sv. Jožef! Uspelo vama je priti na kraj popisovanja, kjer se je rodil Odrešenik sveta! O, Marijino Brezmadežno Srce in prečisti ženin sv. Jožef! Izteka se leto in vstopili bomo v novo leto. Želimo se posvetiti in izročiti, Marija, Tvojemu brezmadežnemu Srcu in Tebi, prečisti ženin sv. Jožef! Varujta in vodita nas v Duhu in po poteh novorojenega deteta Jezusa. Izprosita nam pri njem vse potreben darove in milosti predvsem pa hvaležnost za leto, ki se izteka.

Kateheza o posvetitvi in izročitvi:

Pri sv. krstu prejmemo Svetega Duha, izbrisan nam je izvirni greh, postanemo božji otroci, tempelj Svetega Duha. Pri sv. obhajilu prejmemo prvikrat Jezusa, pri sv. spovedi so nam odpuščeni grehi, pri birmi prejmemo darove Svetega Duha, pri poroki prejmemo zakrament sv. zakona, pri maziljenju tolažbo in ozdravljenje. Pri vseh zakramentih prejmemo, postanemo, nam je bilo podarjeno. Pri izročitvi in posvetitvi sv. Jožefu, Brezmadežnemu Srcu Device Marije in presvetemu Jezusovemu Srcu pa se izročimo z vsem kar smo in kar imamo Bogu. Pri vsem drugih zakramentih ali zakramentalih nekaj prejmemo ali postanemo – smo obdarjeni – , pri katerikoli posvetitvi in izročitvi pa zavestno in svobodno posvetimo in izročimo svoje življenje Bogu. Posvetitev Jožefu in Mariji nas popelje vedno k Bogu, v Jezusovo Srce!  Molitev posvetitve je globoka karizmatična molitev, kjer se stekata tako javno kot privatno razodetje; Sveto pismo, Izročilo in privatna razodetja, ki jih je Cerkev prepoznala kot verodostojna in pristna.

Duhovna spodbuda:

V dneh, ko se izteka staro leto se bom zahvaljeval za številne prejete darove in milosti.  V krogu družine se bomo na dan novega leta in na praznik Marije Matere Bože izročili in posvetili presvetemu Srcu Jezusovemu, Marijinemu Brezmadežnemu Srcu in prečistemu ženinu sv. Jožefu.

Zaključna molitev:

Presveto Srce Jezusovo, Brezmadežno Srce Marijino in prečisti ženin sv. Jožef! V hvaležnosti za leto 2021  se Vam v novem letu izročimo in posvetimo! Z vsem srcem, z vso dušo in vsem mišljenjem. Amen.

T. S.