Domov » Osmi dan devetdnevnice pred praznikom Marijinega rojstva

Osmi dan devetdnevnice pred praznikom Marijinega rojstva

namen: Različnim tujim naukom se ne dajte zapeljati (Heb 13, 9a)

geslo: »zakaj vi ste otroci luči … ; nismo otroci noči in ne teme« (1 Tes 5, 5)

geslo 8. dneva: aktualni klic Boga v času epidemije

 

Uvodna molitev:

Angel Gospodov je oznanil Mariji in spočela je od Svetega Duha. ( kratko premišljujem o skrivnosti***) Zdrava Marija … .

vzkliki k Devici Mariji:

Kraljica angelov … prosi za nas!

Kraljica očakov …

Kraljica prerokov …

Kraljica apostolov …

Kraljica mučencev … prosi za nas!

Iz dnevne Božje besede:

»Bratje, kakor ste Gospoda Jezusa Kristusa sprejeli, tako v njem živite, ukoreninjeni in sezidani na njem ter utrjeni v veri, kakor ste bili poučeni, in odlikujte se v zahvaljevanju.

Glejte, da vas kdo ne ujame z modrovanjem in prazno prevaro, po človeškem izročilu, po prvinah sveta in ne po Kristusu; … .« (Kol 2,6-15)

V tistih dneh je šel Jezus na goro molit in je noč prečul v molitvi k Bogu. (Lk 6,12-19)

Osrednja molitev:

Marija je rekla: “Glej dekla sem Gospodova, zgodi se mi po tvoji besedi.” ( kratko premišljujem o skrivnosti***)   Zdrava Marija … .

 

Kateheza o dogajanju v času COVID-19 in glede cepljenja:

(nadaljevanje)

Kaj je klic in vabilo Cerkve – Boga  – v času COVID-19?

Cerkev ima veliko poslanstvo, tudi v tem času, da kliče k molitvi, pokori in spreobrnjenju. Bolezen, ki nas je zadela, je zlo, a Bog je to dopustil, da bi se človeška družina odpravila na pot spreobrnjenja. Samo v Evropi se zazna velik odpad od Boga kot tudi v večjem delu zahodne civilizacije. Velike institucije želijo vstopiti celo na področje, ki je sveto družinsko: spolna vzgoja otrok. Bog želi, da bi se vrnili k pravemu in kvalitetnemu življenju. Zelo nas nagovarja misel svetnika: zaradi Claretovih sposobnosti in predvsem zaradi njegove svetosti ga je papež imenoval za nadškofa na Kubi. Ob njegovi pobožnosti in skromnosti se je kmalu spreobrnilo veliko ljudi. Drugi pa so ga zavračali, zato jim je Bog poslal znamenje: leta 1853 je rušilni potres nekaj tednov pretresal mesto Santiago. Po posebnem Božjem navdihu je sv. Anton Marija Claret pojasnil ljudem: „Bog dela to s številnimi od nas kakor mati, ki trese svojega lenega, zaspanega otroka. Strese mu posteljo, da ga prebudi, in ga tako prisili, da vstane. Če ji ne uspe, ga izvleče na silo. Enako dela dobri Bog s svojimi otroki, ki spijo v svojih grehih. Stresel je njihove postelje oz. hiše, a ohranil jim je življenje. Če jih to ne bo prebudilo in povzročilo, da vstanejo, jih bo udaril s kolero in kugo. Bog sam mi je dal to vedeti.“ Ljudje so preslišali to Božje opozorilo, in tako je mesec dni zatem izbruhnila huda kolera, ki je pobrala desetino prebivalstva Santiaga. (vir: Glasnik Kraljice Miru, letnik XXXVIII, januar 2021, str. 19)

Vzemimo pandemijo celostno: pomagajmo si sami in Bog nam bo pomagal. Eno in drugo. Ne pa izključujoče mišljenje. Temveč to in to. Potrebujemo zdravilo in milost. Potrebujemo cepivo in naše spreobračanje. In ne napad in nezaupanje stroke in nauka Cerkve, ker zagovarjata proti COVID ukrepe in cepljenje. Uresničuje se tudi to, kar je prišlo iz ene od molitvenih skupin: “Luč (upanje) na koncu predora (epidemije) ne bo cepivo, temveč  svetloba in moč Boga, ki ponuja, vsej človeški družini roko sodelovanja in pomoči.” Jo bomo sprejeli? Sprejmimo oboje: cepljenje kot tudi milost spreobračanja, kajti oboje prihaja kot velika milost in dar iz Božjih rok! To je prava interpretacija, aktualne resničnosti iz pristnega privatnega (npr. Fatima) kot tudi javnega razodetja kot tudi Kristusovega namestnika in naslednika na zemlji Jezusa Kristusa papeža Frančiška.

(se nadaljuje)

Zaključna molitev:

In beseda je meso postala in med nami prebivala. ( kratko premišljujem o skrivnosti***)  Zdrava Marija … .

Gospod Sveti Duh po tebi je Devic spočela Odrešenika sveta! Po Marijinem Brezmadežnem in deviškem Srcu Ti izročimo in posvetimo novo šolsko, pastoralno in akademsko leto! Marija nevesta Svetega Duha, varuj in vodi nas po tvojem Brezmadežnem Srcu v zavetje Tvojega Sina Jezusa Kristusa, ki živi in kraljuje zdaj in vekomaj. Amen. Blaženi Anton Martin Slomšek, začetnik slovenskega šolstva … prosi za nas!

*** Papež Frančišek nas spodbuja tudi po državnem tajniku, ki je na Brezjah daroval sv. mašo za Evropo, da molimo in premišljujemo ob Božji besedi.