Domov » Peti dan devetdnevnice pred praznikom Brezmadežne

Peti dan devetdnevnice pred praznikom Brezmadežne

geslo 9 dnevnice: Bogu in Mariji čast in zahval

današnje geslo: O, Srce Jezusovo!

uvodna beseda:

Obhajamo prvi petek, 7. prvi petek ob SLO predsedovanju Svetu EU. Če se človek dan danes ne vpraša ali je Kristus morda umrl zaman, potem tudi votlimo Kristusovo velikonočno delo. Priznajmo si, da pričakujemo veliko več, tudi že na tem svetu, glede Kristusove zmage nad trpljenjem in smrtjo  ter posledične odkupitve vsega človeštva. A sv. Ignacij nam pravi, slavite in hvalite Boga, ki vas brani in ohranja pred popolnimi posledicami greha. Sv. Faustina to prikaže zelo nazorno, ko pravi, kako težko Marija zadržuje roko božjega srda, nad svetom in celotnim človeštvom.  A današnje berilo nam prinaša veliko upanje, kot tudi Marijina sporočila v Međugorju, ki nam pravi, če bi kristjani živeli tako kot se učijo bi bil svet že na zemlji precej drugačen. Današnje berilo kot tudi tista od preroka Izaija – lev bo spal z jagnjetom, tisti ki bo umrl star 110 let bo umrl mlad … –  nam vlivajo veliko upanja, da bo tudi za zemljane kmalu omiljeno pregnanstva iz raja in bo nastopil čas večje duhovne blaginje: govorimo o zmagi Marijinega Brezmadežnega Srca. Adventi čas, nas predvsem postavi v pričakovanje drugega Jezusovega prihoda, za katerega Jezus pravi Faustini, da je blizu. Kako blizu je potem šele zmaga Marijinega Brezmadežnega Srca! Ne more biti nič več dolgo tako kot je!  Najprej bo zmaga Marijinega Brezmadežnega Srca in potem pride drugi Jezusov prihod. Še kar nekaj čudovitih starozaveznih besedil ni izpolnjenih; kaj šele tista, najbolj pričakovana iz Nove zaveze, npr. o blagrih, o izgubljenem Sinu (človeštvu), ki se vrne v Očetov objem – dokler vsako koleno ne poklekne pred Njim – , ali tisto ko Jezus pomiri strašno neurje na morju (po celotnem svetu) ter nam pravi:«Kaj še nimate vere?« SLO narod – Marijin narod  –  je posebno poklican k oznanjevanju zmage Marijinega Brezmadežnega Srca, kajti izbral si je za himno Prešernovo opevanje dne, ko bo vse drugače:«Žive naj vsi narodi, ki hrepene dočakat’ dan, da koder sonce hodi prepir iz sveta bo pregnan, da rojak prost bo vsak ne vrag le sosed bo mejak. Enako tudi največji SLO pisatelj Ivan Cankar, gleda v prihodnosti večjo duhovno blaginjo med narodi in med ljudmi. O, Marija, brez madeža, izvirnega greha  spočeta, prosi za nas, ki se k tebi zatekamo.

Uvodna molitev:

Angel Gospod je oznanil Mariji … Zdrava Marija milosti polna …

O, Marija, brez madeža, izvirnega greha spočeta, prosi za nas, ki se k tebi zatekamo.

Iz dnevne Božje besede:

»To govori Gospod Bog: Še malo časa in Libanon se spremeni v vrt, in vrt bo veljal za gozd! Tisti dan bodo gluhi slišali besede knjige in oči slepih bodo videle iz mraka in teme. Ponižni se bodo brez konca veselili v Gospodu, in najubožnejši med ljudmi se bodo radovali nad Izraelovim Svetim.  … .« (Iz 29,17-24)

iz litanij Marijinega Brezmadežnega Srca:

Srce Marijino, sedež usmiljenja … prosi za nas!

Srce Marijino, upodobljeno po Božjem Srcu …

Srce Marijino, zedinjeno z Jezusovim Srcem …

Srce Marijino, harfa Svetega duha …

Srce Marijino, svetišče presvete Trojice… prosi za nas!

Osrednja molitev:

Marija je rekla  … Zdrava Marija …

O, Marija, brez madeža izvirnega greha spočeta, prosi za nas, ki se k tebi zatekamo.

Pričevanje iz življenja vernikov:

Leta 1958 je poletelo letalo iz Dublina v Anglijo. Malo pred ciljem so se motorji ustavili. Stevardesa je mirno sporočila:«Potnike prosimo, da zapnejo varnostne pasove!«Pojasnila je resnost situacije, nato pa pokleknila na sredo prehoda in rekla:«Gospe in gospodje, mislim, da je sedaj trenutek za molitev«. Glasno je izrazila boleči trenutek in se nato obrnila k sveti Devici in jo prosila za pomoč. Izvlekla je rožni venec in pričela moliti. Medtem je pilot letala, ki je izgubljal višino, iskal prostor, ki bi bil primeren za zasilni pristanek. Ko se je letalo dotaknilo z vso svojo težo zemlje, je prišlo do močne eksplozije: letalo se je razklalo na dvoje. Prve priče, ki so prispele na kraj nesreče, niso mogle verjeti svojim očem, ko so videle, da so iz razbitin prišli nepoškodovani vsi potniki … Samo pilot in njegov pomočnik sta bila lažje ranjena. Potniki so bili prepričani, da je Mati Božja zelo jasno nagradila zaupanje pogumne stevardese.  … O, Marija brez madeža spočeta prosi za nas, ki se k tebi zatekamo!

Duhovna spodbuda:

V času 9 dnevnice in v adventnem času se bomo v družini  zbirali k molitvi rožnega venca ter se večkrat udeležili, tudi med tednom sv. maše.

Zaključna molitev:

In Beseda je meso postala … Zdrava Marija …

O, Marija, brez madeža, izvirnega greha spočeta, prosi za nas, ki se k tebi zatekamo.

T. S.