Domov » Povabilo k molitvi za edinost kristjanov: »Videli smo, da je vzšla njegova zvezda, in smo se mu prišli poklonit.« (Mt 2,2)

Povabilo k molitvi za edinost kristjanov: »Videli smo, da je vzšla njegova zvezda, in smo se mu prišli poklonit.« (Mt 2,2)

Vrednota edinosti je prav gotovo najbolj donosna vrednota, tako iz človeškega kot tudi iz Božjega vidika. Pot in sad prave ljubezni je edinost.

Dandanes  v splošno odprtem nagovoru o edinosti med kristjani, pade veliki poudarek na edinost znotraj svete Cerkve. Drugi velik poudarek znotraj iste skupnosti, glede edinosti je gradnja skupnosti na edinosti, ki temelji na enem in istem pristnem nauku in pravu Cerkve, kot tudi na ustavi in zakonih širše skupnosti kot tudi stroke. Letošnji teden za edinost kristjanov je grajen na zgledu svetih Treh kraljev, ki so znamenje in klic k edinosti, tudi dandanes. Iz različnih koncev  sveta prihajajo, po istem znamenju – zvezde – ki so jo enako pričakovali in prepoznali – enako sledili, in v skupnosti prišli, na en in isti cilj: «Jezus Kristus, rojen v Betlehemu.« Sveti trije kralji odpirajo univerzalnost poslanstva – katoliškost – Cerkve, ki je poslana, v edinosti oznanit Kristusa, kralja nebes in zemlje, celemu in edinemu svetu. Nekateri iščejo in pričakujejo, možnost drugih populacij zunaj planeta Zemlje. Ne bodo našli, ker je Kristus prišel le enkrat in za vse nas in nas vse tudi odrešil. Univerzalnost  katoliške Cerkve oz. njena misijonska dejavnost zunaj planeta Zemlja nima prihodnosti, kot tudi življenje, v tej kvaliteti in kvantiteti za človeka, zunaj Zemlje nima takšne prihodnosti in priložnosti kot je na tej Zemlji, po kateri je hodil tisti, katero zvezdo so sledili in se mu prišli poklonit, sveti Trije kralji. Med njimi so bili vsi in le predstavniki človeške vrste. Ni in ne bodo našli drugih človeških ali drugačnih, človeku podobnih  vrst; ni in ne bo drugega vzvoda edinosti, kot je nauk Cerkve, grajen na njenemu Petru. Pred nami je popolna edinost Cerkve, po zmagi Marijinega Brezmadežnega Srca! 80. obletnica prve posvetitve sveta Njenemu Srcu, po takratnemu Petrovem nasledniku Piju XII., naj nas pripelje korak bližje temu, tako velikemu hrepenenju med nami in ločenimi kristjani. V Božjih očeh smo že dan danes ena sama Cerkev, v nepopolnih odnosih, na Izročilo in Razodetje; v že priznani skupni krivdi  za našo, skupno ločenost.

Uvodna molitev:

Nebeški Oče, kjer je edinost med brati, tam deliš svoj blagoslov. Podeli ga tudi nam po Kristusu, našem Gospodu. Amen

Iz današnje Božje besede ob tednu edinosti:

»Ti, Betlehem Efráta, si premajhen, da bi bil med Judovimi tisočnijami: iz tebe mi pride tisti, ki bo vladal v Izraelu, njegovi izviri so od nekdaj, iz davnih dni. Zato jih bo predal do časa, ko bo porodnica rodila; nato se bo ostanek njegovih bratov vrnil k Izraelovim sinovom. … .«(Mih 5,1-4a.6-7)

Vzkliki za edinost med kristjani k dragoceni krvi Jezusa Kristusa po priprošnji sv. Pavla:

Predragocena Kri Jezusa Kristusa, večna Zaveza, … usmili se nas!

Sveti Pavel, ti ki si bil zvest Kristusov služabnik … prosi za nas!
Predragocena Kri Jezusa Kristusa, temelj krščanske vere, … usmili se nas!

Sveti Pavel, ti ki si izkusil božje usmiljenje … prosi za nas!

Predragocena Kri Jezusa Kristusa, ščit Božji, … usmili se nas!

Sveti Pavel, ti ki si bil izbrana Kristusova posoda … prosi za nas!
Predragocena Kri Jezusa Kristusa, božanska Ljubezen, … usmili se nas!

Sveti Pavel, ti ki si bil s Kristusom razpet … prosi za nas!
Predragocena Kri Jezusa Kristusa, bič hudobnim duhovom, … usmili se nas!

Sveti Pavel, ti v katerem je Kristus živel in deloval … prosi za nas!
Predragocena Kri Jezusa Kristusa, pomoč zasužnjenim, … usmili se nas!

Sveti Pavel, ti ki si proslavil svoje poslanstvo … prosi za nas!

Duhovna spodbuda:

Vsledil bom knjižico za teden edinosti 2022 –  in če je le mogoče bom prihajal v tednu edinosti tudi k sv. maši.

https://katoliskacerkev.si/media/datoteke/2022/Ekumenska%20zbirka%2057_SPLET.pdf

Zaključna molitev:

Gospod Jezus, na večer, preden si umrl za nas, si molil, da bi bili vsi Tvoji učenci popolnoma eno, kakor Ti v Očetu in Oče v Tebi. Daj, da bomo živo začutili, kako velika nezvestoba do Tebe je naša razdeljenost. Daj nam iskrenosti, da bomo priznali in obžalovali ravnodušnost, nezaupanje in medsebojno nenaklonjenost, ki se morda skrivajo v nas. Daj nam poguma, da bomo vse to izkoreninili. Nakloni nam, da se vsi zedinimo v Tebi, da bi se iz naših src in ustnic neprestano dvigala Tvoja molitev za edinost kristjanov, kakršno Ti hočeš. V tebi, ki si popolna Ljubezen, naj najdemo Pot, ki vodi do edinosti v poslušnosti Tvoji Ljubezni in Resnici. Amen.

T. S. 

Oznake: