Domov » Praznik Marijinega rojstva in zaključek devetdnevnice – deveti dan

Praznik Marijinega rojstva in zaključek devetdnevnice – deveti dan

Namen: »različnim tujim naukom se ne dajte zapeljati« (Heb 13, 9a)

Geslo: »zakaj vi ste otroci luči … ; nismo otroci noči in ne teme« (1 Tes 5, 5)

Geslo 9. dneva: nič ne omadežuje človeka kar prihaja od zunaj (prim. Mr 7, 15)

Uvodna molitev:

Angel Gospodov je oznanil Mariji in spočela je od Svetega Duha. ( kratko premišljujem o skrivnosti***) Zdrava Marija … .

Vzkliki k Devici Mariji na njen liturgični rojstni dan:

Kraljica angelov … vse najboljše in prosi za nas!

Kraljica očakov … vse najboljše in prosi za nas!

Kraljica prerokov … vse najboljše in prosi za nas!

Kraljica apostolov … vse najboljše in prosi za nas!

Kraljica mučencev … vse najboljše in prosi za nas!

 

Iz dnevne Božje besede:

 

To govori Gospod: Ti, Betlehem- Efrata, majhen si med Judovimi tisočnijami, iz tebe mi izide on, ki naj vlada v Izraelu; … ko porodnica porodi in se ostanek njegovih bratov povrne k Izraelovim sinovom. … . (Mih 5,1-4)

Rodovnik Jezusa Kristusa, sina Davidovega, sina Abrahamovega: … Jakob pa je imel sina Jožefa, moža Marije, iz katere je bil rojen Jezus, ki je Kristus. … Z rojstvom Jezusa Kristusa pa je bilo tako: Ko je bila njegova mati Marija zaročena z Jožefom, je bila, preden sta prišla skupaj, noseča od Svetega Duha. …« (Mt 1,1-16.18-23)

Osrednja molitev:

 

Marija je rekla: “Glej dekla sem Gospodova, zgodi se mi po tvoji besedi. ( kratko premišljujem o skrivnosti***)   Zdrava Marija … .

 

Kateheza o dogajanju v času COVID-19 in glede cepljenja:

(nadaljevanje)

Kako to da nam uradna stroka kot tudi Cerkev priporoča nekaj dobrega, a zanj se odloči le vsak drugi državljan Slovenije?

Uradna stroka in tudi Cerkev vabita k varovanju zdravja z razpoložljivim cepivom in drugimi ukrepi. A vse to je bombardirano od proti cepilnega gibanja z razlogi – s strahovi – , ki so res kruti in težki, vsaj tako človeku padejo na dušo – (cepivo naj bi bilo po njihovem zvarek, koktel strupov, žig, v njem pa čip, genski preparat, eksperimentiranje) – . In ker živimo v času močnih družbenih omrežjih to deluje kot: “Ne zaupam, ne upam, negotovost, bomo videli«! Razlogi proti cepilnega gibanja pa so takšni, da po eni strani ni vredno izgubljati časa, po drugi pa se človek zamisli: “Pa je to sploh mogoče, da kdo tako razmišlja!« Bistveno je, da odgovorimo na te izzive pa čeprav se nam zdijo res neverjetni in grozni. A ko pogledamo vidimo, da to širijo nestrokovni in nekompetentni ljudje. (npr. odvetnik, upokojeni psihoterapevt; z vsem spoštovanjem do njihove stroke, stanu in poklica) Naj nam pri premagovanju strahov in ohranjanju miru pomaga Marijin in Jožefov zgled: kljub velikim pomislekom bližnjih odideta skupaj proti Betlehemu, v skrajno pozni nosečnosti, da bi izpolnila dolžnost popisa.

Kaj lahko še storimo da izboljšamo stanje?

Predvsem, da se vedno znova in znova  trudimo za mirno in ne izključujočo komunikacijo. Ne moremo se pretirano navduševati nad uradnimi razlogi – da ne odbijemo COVID in nasprotnikov cepljenja –  lahko pa strokovno, spoštljivo in transparentno pojasnimo strokovna stališča. Pri tem je zelo pomembno vedeti, da uradnega medicinskega jezika ne razume veliko ljudi, kot tudi ne teološkega. Tako si lahko, tako na strokovnem kot tudi pri verski komunikaciji pomagamo s prispodobo, priliko, kot je to delal Jezus, ko je pojasnjeval vsebino, zakone in vabila nebeškega kraljestva. Trudimo se z vedno boljšo in učinkovitejšo komunikacijo, ki bo blizu ciljni skupini. Vsak si želi predvsem ostati zdrav.  Torej je v nas tudi velika pripravljenost in odprtost za osvojitev tega cilja. V tej informativni bitki ne bo zmagovalcev, so le žrtve virusa COVID-19. Naša moč in pomoč je v Svetem Duhu. Naj bo tudi v nas predvsem Marijina drža, ki je vse stvari ohranila v srcu in jih premišljevala. Iz srčne molitve prihaja do najboljših, najbolj trdnih in najbolj rodovitnih odločitev.

Kaj nam pravi tudi tudi Jezus v evangeliju?

Jezus nam pravi: “Poslušajte me vsi in doumite! Nič ni zunaj človeka, kar bi ga moglo omadeževati, če pride vanj, ampak ga omadežuje to, kar pride iz človeka. (Mr 7,15)

Jezusov nauk je jasen tudi dan danes: “Nič ni zunaj človeka, kar bi ga moglo omadeževati, če pride vanj, ampak ga omadežuje to, kar pride iz človeka! To velja tudi za cepljenje! In to nam potrjuje tudi nauk Cerkve kot tudi Jezusov namestnik in naslednik na zemlji papež Frančišek: “Cepljenje je dejanje ljubezni«! Za nauk Cerkev so vsa zdravila in cepiva povsem sprejemljiva. To potrjuje ne le zgodovina, temveč tudi čas korone! Ljudi (o)brani brez smrtjo in hudimi in dolgotrajnimi obolenji. Na Marijin rojstni dan se bom tudi sam kot ona prizadeval za življenje, kajti Marija in Jezus nam prinašata večno življenje. Marija je Mati večnega Življenja! Vse karkoli nasprotuje temu ne bom ne bral in ne širil.

Kaj nas resnično omadežuje?

Od znotraj namreč, iz človekovega srca, prihajajo hudobne misli, nečistovanja, tatvine, umori, prešuštva, pohlepi, hudobije, zvijača, razuzdánost, nevoščljivost, bogokletje, napuh, nespamet. Vse te hudobije prihajajo od znotraj in omadežujejo človeka.« (Mr 7, 21-23) Tako pravi tudi Katekizem katoliške Cerkve: “Človeka omadežujejo njegovi slabi nameni, dejanja, greh… . Hudi duh omadežuje človeka s svojimi nameni in deli. Marija je bila žena molitve, molila je ob sveto pisemskih odlomkih, iz katerih je prepoznavala znamenja časa, ter se na njih v molitvi in z deli tudi odzivala. To je bilo njeno najmočnejše sredstvo, da je ohranila, tudi v bojih svoje srce ne omadeževano – Brezmadežno – .”

duhovna spodbuda:

na Marijin rojstni dan bom šel k sveti maši.

Zaključna molitev:

In Beseda je meso postala in med nami prebivala. ( kratko premišljujem o skrivnosti***)  Zdrava Marija … .

Gospod Sveti Duh, po tebi je Devica spočela Odrešenika sveta! Po Marijinem Brezmadežnem in deviškem Srcu Ti, na njen liturgični rojstni dan,  izročimo in posvetimo novo šolsko, pastoralno in akademsko leto! Marija nevesta Svetega Duha, varuj in vodi nas po tvojem Brezmadežnem Srcu v zavetje Tvojega Sina Jezusa Kristusa, ki živi in kraljuje zdaj in vekomaj. Amen. Blaženi Anton Martin Slomšek, začetnik slovenskega šolstva … prosi za nas!

*** Papež Frančišek nas spodbudi po državnem tajniku, ki je na Brezjah daroval sv. mašo za Evropo, da molimo in premišljujemo ob Božji besedi.

T. S.