Domov » Sedmi dan devetdnevnice pred praznikom Marijinega rojstva

Sedmi dan devetdnevnice pred praznikom Marijinega rojstva

Namen: Različnim tujim naukom se ne dajte zapeljati (Heb 13, 9a)

Geslo: »zakaj vi ste otroci luči … ; nismo otroci noči in ne teme« (1 Tes 5, 5)

Geslo sedmega dneva: klic k edinosti!

Uvodna molitev:

Angel Gospodov je oznanil Mariji in spočela je od Svetega Duha. Zdrava Marija … .

vzkliki k Devici Mariji:

Zgodnja danica … prosi za nas!
Zdravje bolnikov …
Pribežališče grešnikov …
Tolažnica žalostnih …
Pomoč kristjanov … prosi za nas!

Iz dnevne Božje besede:

» … to je namreč Kristus v vas, upanje slave; njega oznanjamo in vsakega človeka opominjamo in vsakega človeka poučujemo v vsej modrosti, da bi vsakega človeka napravili popolnega v Kristu-su. … .« (Kol 1,24-2,3)

»Jezus je šel v soboto v shodnico in je učil. … Pismouki in farizeji so ga opazovali, če bo ozdrav-ljal v soboto, da bi kaj našli, česar bi ga tožili. … Jezus jim je rekel: »Vprašam vas, če se sme v soboto storiti dobro ali húdo, življenje rešiti ali uničiti?« … . (Lk 6,6-11)

Osrednja molitev:

Marija je rekla: “Glej dekla sem Gospodova, zgodi se mi po tvoji besedi. Zdrava Marija … .

Kateheza o dogajanju v času COVID-19 in glede cepljenja:
Kaj je velika priložnost sedanjega časa za Cerkev kot tudi za celotno družbo?

Ta čas epidemije nas je postavil pred ogledalo, kako smo šibki prav v tem, na kar je naša družba tako ponosna: razum, um, razsodnost. Po eni strani bi radi vse obvladali le z umom po drugi strani pa smo ga sposobni popolno izklopiti. A naša vera nas uči, da moramo pri našem delovanju vedno povezovati npr. vse štiri naravne kreposti: razumnost, zmernost, srčnost in pravičnost. Najlažje je živeti le po eni in tako postati ideolog! Za Cerkev prinaša veliki izziv predvsem formacijo kristjanov, ki bodo znali v luči nauka in učiteljstva Cerkve gledati in odgovarjati na osebne, družbene in izzive celotne človeške družine. Veliko upanje predstavlja kateheza iz katere bodo lahko kristjani črpali odgovore na dogodke sedanjega časa: nemogoče je ob tem obiti prav to kar v sedanjem času tudi odmeva med nami: verski izzivi glede virusa in cepiva dan danes. Sedanji čas odmeva tudi zvok konflikta; tako med uradno in neuradno stroko in medicino; kot tudi med hierarhičnim in ne uradnim učiteljstvom Cerkve. Predvsem pa odmeva posledično veliko nezaupanje, negotovost kot tudi upor do avtoritete ter nepoznavanje in spoštovanje osnovne terminologije znanosti in razodete vere.

Kakšno je veliko upanje tistih, ki se postavljajo proti uradni stroki kot tudi proti uradnemu učiteljstvu Cerkve?

Pravijo: »Bomo videli, na koncu kdo je imel prav!« A če je naša misel in volja uprta mimo uradne stroke kot tudi hierarhičnega učiteljstva in pričevanja Cerkve, kaj lahko dobrega pričakujemo? Po starodavnem prepričanju prinaša znanost kot tudi nauk Cerkev resnico, a če naša dejanja niso uprta na tem temelju, kakšno je lahko naše upanje? Prav gotovo lahko tudi cepljeni ponovno zboli, lahko tudi umre; 91% ljudi, ki so v Izraelu zboleli kljub dvakratni cepljenosti je imela le lažjo obliko ponovne okužbe. Pred kratim je RTV Slovenija objavila informacijo, da so na intenzivnem COVID oddelku le necepljeni – potem je bilo tudi nekaj cepljenih, a več kot 98% je necepljenih! Nauk in povabilo stroke kot tudi nauk in pričevanje Cerkve se v tem primeru torej potrjujeta. Klic stroke in Cerkve kot tudi papeža, namestnika in naslednika Jezusa Kristusa na zemlji, očitno rešuje mnoga življenja in številna huda obolenja ter posledično dolgotrajne rehabilitacije. Kdo še upa reči, da je cepivo kaj drugega kot cepivo, ki deluje tudi pa mutacijah! Kdo še upa reči, da je Marija rekla NE cepljenju! Kdo še upa reči, da cepilno gibanje nima drugega naboja kot fake news! Čisto vseeno je kdo sem, ali kristjan ali le človek dobre volje, ali desničar ali levičar, sedaj ne zmaguje nobeden od nas! Nihče od nas ne bo zmagovalec v tej bitki informacij, kot to žalostno in tragično opazujejo zdravniki iz COVID oddelkov! Sedaj izgubljajo predvsem tisti, ki so nasedli tem lažnim informacijam ter plačujejo to s svojim življenjem in zdravjem! Kdo se še upira, naj odgovori na današnje vprašanje Jezusa farizejem in pismoukom: “Ali se s cepljenjem sme reševati življenja in huda obolenja?« Takrat je bila sveta sobota, ki je po njihovemu razumevanju preprečevala reševanje življenja? Kaj pa je danes »tisto sveto«, ki po mnenju nekaterih preprečuje reševanje življenj? Res, potrebujemo, da se med nas po navodilih SLO škofovske konference – vabilo izpred dveh let za vso krajevno slovensko Cerkev – kot tudi papeža Frančiška vrne dobra, pripravljena in aktualna kateheza!

(se nadaljuje)

Zaključna molitev:
In beseda je meso postala in med nami prebivala. Zdrava Marija … .
Gospod Sveti Duh, po tebi je Devica spočela Odrešenika sveta! Po Marijinem Brezmadežnem in deviškem Srcu Ti izročimo in posvetimo novo šolsko, pastoralno in akademsko leto! Marija nevesta Svetega Duha, varuj in vodi nas po tvojem Brezmadežnem Srcu v zavetje Tvojega Sina Jezusa Kristusa, ki živi in kraljuje zdaj in vekomaj. Amen. Blaženi Anton Martin Slomšek, začetnik slovenskega šolstva … prosi za nas!