Domov » Šesti dan božične osemdnevnice

Šesti dan božične osemdnevnice

namen: molimo za mir v svetu

današnje geslo: angeli rešujejo prvi advent in Božič

uvodna misel:

Veliko vlogo pri prihodu Kristusa na svet imajo angeli. Angela srečamo že ob Marijinem oznanjenju. Prav tako tudi pri Jožefovem oznanjenju, pri dopolnitvi sklenjene judovske zakonske zveze – »Ne boj se vzeti k sebi Marije, svoje žene» – . Angel kar sredi noči obišče Jožefa in vstopi v njegove sanje in premišljevanje. Kako veliko vlogo imajo angeli pri sveti Družini – čeprav je Jezus še pod Marijinim srcem –  na poti v Betlehem! O tem sploh ne gre govoriti! Kajti prav gotovo so angeli sv. Družini ogromno pomagali pri tej naporni, zahtevni in nevarni poti. Nauk Cerkve pravi, da ima vsak kristjan angela varuha, a tisti z večjim in zahtevnejšim poslanstvom tudi več. Koliko angelov varuhov je potem imela sveta Družina, ob Jezusovem rojstvu! A pri vsej nebeški pomoči ne dobijo prenočišča, po naporni poti v Betlehem! Po skrivnostnem božjem načrtu odidejo na pašnik, kjer dobijo zavetje. Ob Jezusovem rojstvu angeli naprej oznanijo in povabijo pastirje. Jezusova pot na svet je  tlakovana s strmo in kamnito potjo, pa čeprav so mu od blizu stregli angeli – in tako vse preko puščave ter do zmage na križu preko vrta Getsemani – . Angel ponovno pride sv. Družini  na pomoč, ko se Herod odloči, da bo sredi noči pobil vse novorojene otroke v Betlehemu. Jožef sredi trdega spanca, na povabilo angela vstane in se umakne z družino v Egipt. Koliko dela so imeli angeli šele v tej poganski in judovski kulturi in religiji tuji deželi, da so pomagali Jožefu varovati in vzdrževati sv. Družino! Čeprav o tem nič ne piše v Evangeliju, o tem ni nobenega dvoma. To se tudi vidi, ko  angel Jožefa povabi k vrnitvi nazaj domov, v Izrael, kajti Herod je umrl.  Tudi potem angel Jožefa ponovno nagovori, čeprav že v Izraelu naj se raje namesti v Nazaretu. Tudi nas spremljajo angeli, morda eden, dva ali več odvisno od našega poslanstva, ki nam je bilo zaupano. Vsekakor pa vsakemu toliko kolikor potrebuje, po božji previdnosti, da izpolni Božji načrt. Vidimo, da angeli soustvarjajo in rešujejo prvi advent in Božič, ter tudi prve misijonske oznanjevalce,  sv. Tri kralje, ki jih pred Herodom preusmerijo, po drugi poti domov. Angeli pa prav tako soustvarjajo in rešujejo drugi advent Kristusovega drugega prihoda na svet! Usmili se nas dete Božje, ki prihajaš na svet izpod Marijinega Brezmadežnega Srca!

uvodna molitev:

Marija, ki nosiš na poti v Betlehem Odrešenika sveta, Jezusa Kristusa pod tvojim Srcem! Tvojemu Brezmadežnemu Srcu izročamo mir v Ukrajini, mir v baltskih državah in mir na Z Balkanu. Sveti Jožef ti si bil prvi in najbolj odgovoren skrbnik prvega adventa in Božiča, prvega prihoda Jezusa med nas, naj bo tako tudi danes. Razširi svoj plašč in nas zaščiti in reši kot si poskrbel za sv. Družino!  Amen.

vzkliki k sv. Mariji, sv. Jožefu in imenu Jezusovem pod Marijinim Srcem: 

Jezus, najpotrpežljivejši … usmili se nas!

Devica verna … prosi za nas!

Zavetnik umirajočih … prosi za nas!

Jezus, najpokornejši … usmili se nas!

Podoba pravice … prosi za nas!

Strah hudobnih duhov … prosi za nas!

Jezus, krotki in iz srca ponižni… usmili se nas!

Sedež modrosti  … prosi za nas!

Zaščitnik svete Cerkve … prosi za nas!

Jezus, ljubitelj čistosti … usmili se nas!

Začetek našega veselja … prosi za nas!

Luč očakov … prosi za nas!

Iz dnevne božje besede:

Vriskaj, sionska hči! Ukaj, Izrael! Veseli se, raduj se iz vsega srca, jeruzalemska hči!… Gospod je Izraelov kralj v tvoji sredi, ne boš se več bala zlega. Tisti dan rečejo Jeruzalemu: »Sion, ne boj se! Naj ti roke ne omahnejo! Gospod, tvoj Bog je pri tebi, mogočni rešitelj! On se veseli nad teboj v obnovljeni ljubezni; vriskajoč se raduje nad teboj, kakor ob prazniku.« (Vp 2,8-14)

Osrednja molitev:

Mati Marija, sv. Jožef in dete Jezus pod Marijinim Brezmadežnim Srcem! Čeprav ste bili sveta družina ste bili begunci. Prosimo vas, pomagajte nam razumeti in sprejeti današnji čas, ko na vrata Evrope trkajo številni begunci in migranti. Pomagajte nam živeti in zastopati Jezusa Kristus med nami, tudi v teh težkih časih, ko morja, reke, gozdovi in ceste postajajo brezštevilni grobovi ljudi med nami!

Marija, tvojemu Brezmadežnemu Srcu izročamo begunsko vprašanje! Sveti Jožef sprejmi pod svoje varstvo, vsako begunsko družino in vsakega migranta! Jezus pod Marijinim Srcem, čuvaj vsakega otroka na nevarni begunski poti!

Pričevanje:

Z razpadom Sovjetske zveze  – Brezmadežna 1991 –  ko je bila v Kremlju sneta rdeča zastava – Božič 1991 –  se je zgodil največji čudež v po-apostolski zgodovini Cerkve – letos 30 let -. Dogodek, ki spremeni tok sveta za vedno.

Pred dnevom samostojnosti in enotnosti spoznavamo tudi izvir naše neodvisne države, ki je popisan tudi v Marijinih sporočilih na Kureščku:

»… Svet ni spoznal, kako je božja milost rešila Slovenijo pred strahotami vojne zaradi maloštevilnih mojih otrok, ki so zvesto ubogali, kar sem jim naročila. Ker ljudje niso spoznali tega znamenja Božje milosti, se je sovraštvo razplamtelo še na nekatera druga ugasla in na nova sovražna žarišča.« … . »… Moj odgovor na molitve v Sloveniji naj bo svetu v pričevanje o moji navzočnosti. Rešeni ste po milosti – … … . Nebesa čakajo na vašo hvaležnost. Ne pripisujte uspehov človeški modrosti in moči. Čujte, da boste prepoznali Božjo roko, ki vas blagoslavlja. … (8.7. 1995 in 4.6.1994) «

Slovenija je rojena ne le iz Marijinega Brezmadežnega Srca temveč tudi izpod njenega skrbnega varstva rešena, po veliki božji milosti. Rojeni in rešeni smo po  Marijinem Brezmadežnem Srcu! Bogu in Mariji iz vsega srca hvala! Vsi SLO svetniki in svetnice, vsi SLO mučenci in mučenke … prosite za nas!

Molimo:

«Mati Marija, v povezanosti s svetim očetom, z vsemi škofi in verniki sveta, posebno ruskimi škofi, patriarhi in verniki, Tvojemu Brezmadežnemu Srcu ponovno izročamo in posvetimo Rusijo! Marija, Mati ruskega naroda, izroči Rusijo Jezusu pod tvojim Brezmadežnim Srcem! Amen!

Duhovna spodbuda:

Z družino se bomo udeleževali župnijske božične 8 dnevnice, doma pa se bomo zbirali in povezovali ob adventnem venčku, v molitev rožnega venca, za mir na svetu in za vse begunce in migrante, ki so na poti.

Zaključna molitev:

Sveta Marija in sv. Jožef! Jezus pod Marijinim srcem! Naj v tej božični 8 dnevnici resnično doumemo in zaživimo, kaj pomeni, da Bog Odrešenik prihaja med nas, da nas reši in osvobodi! Sv. Družina, prosite za nas in uslišite nas   …. (povem svoje prošnje). Amen.

T. S.