Domov » Tretji dan božične osemdnevnice

Tretji dan božične osemdnevnice

namen: molimo za mir v svetu

današnje geslo: moč Božiča – lomi človeško zgodovino

uvodna misel:

Kako svet močno pričakuje Božič! To ne more biti samo nekaj mitološkega, to je tudi za ta svet nekaj resničnega, presežnega in izpolnjujočega; kar človeka ne pusti praznega! Sv. Faustina ima prav, da smo se dolžni zahvaljevati tudi za milosti, ki jih svet, ki ne moli in ne vstopa v C(c)erkev, prejme od Jezusa pod Marijinim Srcem. Božič je eno največjih znamenj, da Kristus prihaja za ves svet in vse človeštvo. Kdo ga zavrača!? Kdo odklanja Božič – razen nekaterih bruseljskih birokratov – ?! Katerega praznika se svet še tako veseli, pričakuje in je zanj tudi tako neizrekljiv? Kako velika skrivnost se razodeva pred nami – za verne in neverne – Bog postane človek – eden izmed nas – v duši, duhu in mesu – ! To je res nekaj izjemnega in nedoumljivega. Kar prinaša Jezus, ne samo v čudežih in znamenjih je nekaj edinstvenega, kajti to njegovo učenje in pot,  ki se odvija, tudi v adventu pred nami je nekaj nerazumljivega in nedojemljivega, a nam je prišlo že v veliko in ’nič posebno’ navado ’saj poznamo’. Še premoremo čudenje? Pravi Bog in pravi človek se učloveči, po deviškem Marijinem Brezmadežnem Srcu! Bog pride na svet po izpolnjevanju civilne dolžnosti popisa. Jezus pride na svet po 120 km dolgem popotovanju v rodni kraj Davidove rodbine. Rodi ga Devica, ki jo obtožujejo prešuštva. Kot je Bog našel na pašniku Davida, da ga proslavi, čeprav so mu ponudili vse njegove brate; tako bo Bog sedaj izbiral preproste, bolne, pozabljene, nevredne, izrinjene, a najprej Devico, nato Jožefa in pastirje. Bog se učloveči za uboge, Božič pripada najprej ubogim! Božič se sklanja najprej k njim. Nekoč sem vprašal bližnjega, zakaj ne prideš v cerkev za polnočnico? Dejal mi je:«Nočem biti hinavec!« Povedal mi je ogromno in to med vrsticami:«Kako si to želim, a nisem vreden!« Tisti, ki prihajamo, morda nosimo v sebi eno veliko sprenevedanje: «Delamo se, da prihajamo v C(c)erkev, pred Boga vredni! Delamo se, ’da smo zaslužni’ biti kristjani! Delamo se, da smo dostojni Božiča! To je resnično ena  največjih naših prevar in laži pred Bogom! Priznajmo si, popolnoma nevredni smo! Popolnoma nevredni Božiča in božjega sklanjanja k nam in k vsemu človeštvu! Marija – Brezmadežna – nam izpove to resnico: »kajti ozrl se je na nizkost svoje dekle« – »razkropil je ošabne« – »močne je vrgel prestola«  – »povešal je nizke« . Bog dela tako, Bog lomi zgodovino, Bog spreminja tok sveta, Bog izbira po srcu in ne po videzu in prepričanju. Jezus pod Marijinim Srcem usmili se nas!

uvodna molitev:

Marija, ki nosiš na poti v Betlehem Odrešenika, Jezusa Kristusa pod svojim Srcem! Tvojemu Brezmadežnemu Srcu izročamo mir v Ukrajini, mir v baltskih država in mir na Z Balkanu. Sveti Jožef ti si bil prvi in najbolj odgovoren skrbnik prvega adventa in Božiča, prvega prihoda Jezusa med nas, naj bo tako tudi danes. Razširi svoj plašč in nas zaščiti in reši kot si poskrbel za sv. družino! Amen.

vzkliki k sv. Marij, sv. Jožefu in imenu Jezusovem pod Marijinim Srcem: 

Jezus, Sin živega Boga … usmili se nas!

Mati nedolžna … prosi za nas!

Jožef najmodrejši … prosi za nas!

Jezus, odsvit Očeta … usmili se nas!

Mati deviška … prosi za nas!

Jožef najsrčnejši … prosi za nas!

Jezus, žarek večne luči … usmili se nas!

Mati ljubezniva  … prosi za nas!

Jožef najpokornejši … prosi za nas!

Jezus, kralj veličastva … usmili se nas!

Mati čudovita … prosi za nas!

Jožef najzvestejši … prosi za nas!

Iz dnevne božje besede:

Ko je bila njegova mati Marija zaročena z Jožefom, je bila, preden sta prišla skupaj, noseča od Svetega Duha. Ker je bil njen mož Jožef pravičen in je ni hotel osramotiti, jo je sklenil skrivaj odsloviti. Ko je to premišljeval, glej, se mu prikaže v spanju Gospodov angel in pravi: »Jožef, Davidov sin, ne boj se vzeti k sebi svoje žene Marije; kar je namreč spočela, je od Svetega Duha. Rodila bo sina, ki mu daj ime Jezus, zakaj on bo odrešil svoje ljudstvo njegovih grehov.« … . (Mt 1,18-24)

Osrednja molitev:

Mati Marija, sv. Jožef in dete Jezus pod Marijinim Srcem! Čeprav ste bili sveta družina ste bili begunci. Prosimo vas, pomagajte nam razumeti in sprejeti današnji čas, ko na vrata Evrope trkajo številni begunci. Pomagajte nam živeti in zastopati Jezusa Kristus med nami, tudi v teh težkih časih, ko morja, reke, gozdovi in ceste postajajo brezštevilni grobovi beguncev med nami!

Marija, tvojemu Brezmadežnemu Srcu izročamo begunsko vprašanje! Sveti Jožef sprejmi pod svoje varstvo, vsako begunsko družino in vsakega begunca! Jezus pod Marijinim Srcem, čuvaj vsakega otroka na nevarni begunski poti!

Pričevanje:

Razpad Sovjetske zveze  – Brezmadežna 1991 –  ko je bila v Kremlju sneta rdeča zastava – Božič 1991 –  se je zgodil največji čudež v po-apostolski zgodovini Cerkve – letos 30 let – . Tako je na povsem miroljuben način razpadel eden najbolj zloglasnih imperijev v zgodovini človeštva. Ta čudež lahko primerjamo z Izraelovim čudežnem  prečkanjem Rdečega morja, ko jim je povsem za hrbtu sledila ena najmočnejših vojsk, do zob oboroženih egipčanov. Rdeče morje je po Bogu razdelil Mojzes, razpad Sovjetske zveze, na številne svobodne narode in države  papež Janez Pavel II., s posvetilno molitvijo Rusije Marijinemu Brezmadežnemu Srcu; za Marijino oznanjenje 1984; v povezanosti z vsemi krajevnimi škofi sveta. S tem je Marija izpolnila obljubo v Fatimi, da se bo s tem dejanem prenehala širiti ruska zmota. Bilo je pozna, a še ne povsem prepozno, je dejal sv. Janez Pavel II.

Molimo:

«Mati Marija, v povezanosti s svetim očetom, z vsemi škofi in verniki sveta, posebno ruskimi škofi, patriarhi in verniki, Tvojemu Brezmadežnemu Srcu, ponovno izročamo in posvetimo Rusijo! Marija, Mati ruskega naroda, izroči Rusijo Jezuščku pod tvojim Brezmadežnim Srcem! Amen!

Duhovna spodbuda:

Z družino se bomo udeleževali župnijske božične 8 dnevnice, doma pa se bomo zbirali in povezovali ob adventnem venčku, v molitev rožnega venca, za mir na svetu in za vse begunce, ki so na poti.

Zaključna molitev:

Sveta Marija in sv. Jožef! Jezus pod Marijinim srcem! Naj v tej božični 8 dnevnici resnično doumemo in zaživimo, kaj pomeni, da Bog Odrešenik prihaja med nas! Sv. Družina, prosite za nas in uslišite nas glede …. (povem svojo prošnjo). Amen.

T. S.