Domov » Začenja se božična devetdnevnica, poziv k molitvi za Slovenijo in Evropo

Začenja se božična devetdnevnica, poziv k molitvi za Slovenijo in Evropo

Danes, 16. decembra, se začne devetdnevna priprava na božič, kar pomeni zadnjo tretjino adventnega časa. Liturgično pravilno gre sicer za osemdnevnico. 

Bogoslužna priprava v obliki osemdnevnice vernikom želi približati hrepenenje in pričakovanje Gospodovega rojstva. Pomembno vlogo in slovesni ton v tem času pri bogoslužju dajejo posebne antifone, imenovane tudi O – odpevi, ki so odpevi pred Marijinim slavospevom Magnificat (prim. Lk 1,47–55). Antifone razlagajo prispodobe iz bogate svetopisemske simbolike, ki napoveduje Jezusovo rojstvo. Njihov namen je pospešiti in spodbuditi veselo pričakovanje. V osmih dneh se zvrstijo naslednje antifone, pri čemer se vsaka izmed njih začne z odpevom: O ModrostO Gospod in VoditeljO korenina JesejevaO ključ DavidovO VzhajajočiO Kralj narodov ter O Emanuel.

Več si lahko o tem preberete TUKAJ.

Je pa poseben poziv k molitvi poslala članica Duhovne družine Delo s. Marion Schiele:

Na prošnjo različnih zaskrbljenih vernikov želimo od 17. do 23. decembra, v dneh O-antifon, ki nas še bolj pripravljajo na prihod našega Odrešenika, spet začeli sedemdnevno molitveno verigo. Zaradi vse večje stiske po vsem svetu, ki jo povzroča pandemija korone, doživljamo človeško nemoč. Lahko zaupamo, da Gospod posreduje in bo posredoval, če bomo zvesto molili. Vse O-antifone se končajo s prošnjo: “Pridi…!” – Z zaupanjem se pridružimo temu klicu in prosimo Gospoda: “Pridi…!” in končaj pandemijo z vsem, kar je z njo povezano!

Ponovno smo pripravili tabelo, na kateri se lahko prijavite, če lahko prevzamete eno ali drugo uro. Kot običajno lahko vsakdo moli na svojem kraju in si prosto organizira uro. Vsakodnevna O-antifona je lahko spodbuda za razmislek.Tabelo najdete TUKAJ. – Najlažje jo je odpreti in urejati v računalniku.Lepo bi bilo, če bi se prijavilo čim več ljudi, tudi če imate svoje molitvene ure ali molite z molitveno skupino. Zavedanje, da v tistem trenutku ne moliš sam, je za mnoge velika moč.Vabljeni, da vabilo pošljete drugim ali da v tabelo dodate ljudi, ki molijo, a nimajo dostopa do interneta.Rada bi vas opozorila še na eno molitveno pobudo, ki so jo že sprejeli številni ljudje: Molitev rožnega venca vsako sredo zvečer ob 18.00 v številnih krajih v Nemčiji (https://www.deutschland-betet-rosenkranz.de/) in Avstriji (https://oesterreich-betet.at/). Mogoče obstaja že nekaj podobnega v Sloveniji? – Z zaupno skupno molitvijo rožnega venca smo v zgodovini preprečili že veliko nesreč.Lep pozdrav in vsem blagoslovljen in milosti poln čas O-antifon oziroma božične devetdnevnice!

S pozdravi iz Limburga, s. Marion